Az első és egyetlen magyar műholdat a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatóinak közössége négy és fél év önkéntes és áldozatos munkával állította pályára. A nem egészen ezer gramm tömegű, napelem által működtetett és minimum három hónapos élettartamú eszköz tökéletesre sikeredett, a műholdnak az egyetem laborjából adnak földi utasításokat.    

Az égi pályáját járó eszköz aktuális állapotáról küld folyamatos rádiójeleket, amit rádióamatőrök világszerte vesznek és a szakma szabályai szerint a műhold laborjának küldenek - esetünkben a BME laborjába -, ahol a vételi  statisztikát gazdagítják. Erről a "csillagközi hungarikumról" minden adatot megtaláltok itt.  

Ma este Horvai Ferenc csillagász kiváló előadását hallgattuk a Nagy Károly Városi Könyvtár nagytermében. Nagy Richárd Bicskén élő csillagász, az előadóval folytatott rövid dialógusából kiderült számunkra, hogy a "Masat-1 vevőállomása, Bicske, Kertváros" néven működő berendezéssel vette a bicskei rádióamatőr a Masat-1 adását Bicske, Török Bálint utcában.

Innen küldte be a tudós adatai tartalmát és időpontját Budapestre, a vételi statisztikába.  A Masat-1 TNX HAMs tartalmú rádióüzenetének jelentése: "kösz megvagyok". A TNX VEGA azt jelenti: köszönöm Vega (a Vega az a hordozó rakéta, mely pályájára helyezte 2012. február 13-án az első magyar műholdat a Guyana Űrközpontból, Dél-Amerikából).

Horvai Ferenc csillagász a bicskei Nagy Károly Alapítvány elnöke. A kutatót évekkel ezelőtt Nagy Károly csillagász életművének és egykori birtokának megismerésének vágya hozta Bicskére, a tudós első útja a Hegyi Kastélyhoz vezetett. Városunk kiváló könyvtárának névadója Nagy Károly. Endrédiné Szabó Erika könyvtáros, igazgató az alapítvány elnökségének tagja, önkéntese. A bicskei könyvtár munkatársai minden segítséget megadnak az alapítványnak, a későbbiekben is közölni fogjuk előadásainak időpontját és témáját.    

           

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása