A ma reggeli mise utáni hirdetésében tette közzé Varga Imre plébános úr: egyenesbe került a a bicskei Szentháromság templom felújítása.  

kőraktát főkép1.jpg

Bicske városa városrehabilitációs, a város által elnyert pályázati (!) pénzből 35 millió forintot fordít a templom felújítására, amit a Székesfehérvári Egyházmegye további 24 millió forinttal támogat. A pályázat, amiről már beszámoltunk, a városközpont felújítását célozza meg.  

Ezt az összesen 59 millió forintot, ami pályázati és egyházi forrásból adódik össze, a következőkre fordítják: teljes homlokzat felújítása, a héjazat cseréje (új szerkezet és megint cseréptető kerülhet a pala-tetejű templomunkra), tervezik a torony, abban is a toronysüveg teljes felújítását is - tudhatták meg a hívek Varga Imre c. esperes úr szavaiból.  

Hozzátesszük: Ezzel a munkával folytatódik az évekkel ezelőtt megkezdett munka, amikor a templom környékét és a templom "bástyáját"  a város és az egyház a katolikus hívek segítségével felújította. A katolikus templom falainak ugyanis nincs megásott alapja. A falakat az 1701-es építéskor úgy húzták fel, hogy azok köré földet hordtak és kövekkel erősítették.

A szemlélő  ma is láthatja, hogy a templom körül  egy hatalmas, négyzet alakú terület fekszik, amelyek külső, utcák felőli szélét kövekkel erősítették meg. Mivel a közúti forgalom és más hatások  is érik a templomhajót és a tornyot, a falak helyenként repednek, szétcsúsznak. Horváth János építésztől tudtuk meg, hogy a katolikus templom tornya 45 méter magas. A 2007-ben 300 éves Szentháromság gyülekezet tagjai a maguk erejéből erősítették szinte évről-évre a bástyát azzal, hogy a köveket  az alapokig elbontották, megpucolták és visszahelyezték.

A fehérvári püspök és a bicskei polgármester 2007-ben rögzítették, hogy az előírásokat követve műemlékvédelmi szakértők tanácsai alapján dolgoznak.

Ez a munka folytatódik idén is nagyobb erővel, pályázati és egyházi pénzből - hiszen a templomok a települések centrumának meghatározó épületei voltak és azok is maradnak. 

Izing   

         

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása