Szili József magasnyomó gépmester munkája. A Bicskedély Bicske Day június 8-án nagyon megbecsüli a mestereket, a kézműves mestereket, így aztán ez a fabetűkkel készült ódon plakát igazán stílusos, benne Bicske színeivel és szíveivel.  

BICSKEDÉLY3 (1) kicsi.jpg

A Bicskei Szó készülő cikkéhez elmondta - Jó pár éve már, hogy gyűjtöm a szakmámhoz köthető tárgyakat, eszközöket. Ez mára odáig "fajult", hogy egy komplett kis nyomdaműhelyem van itthon. A magasnyomtatás alapvetően az a technika amit Gutenberg talált fel és majd 500 évig ez jelentette a nyomdászatot. Néhány évvel ezelőtt sikerült megmentenem néhány készletnyi plakátnyomó fabetűt. Ezeket a fabetűket azért használták plakátnyomtatásra, mert jóval olcsóbbak és könnyebben kezelhetőek voltak egy hasonló méretű ólombetűnél. Fabetűről nyomtatott plakátok nagyjából az 1950-es évekig voltak az utcákon. Mivel az ofszetnyomtatás fokozatosan kiszorította a magasnyomást, ezért ezek a betűk feleslegessé váltak. A legtöbb esetben kidobálták vagy eltüzelték őket. Ezért ma már nagyon ritkán bukkannak csak fel, főleg aukciós oldalakon. A fabetűket körtefából vagy puszpángból készítették egyesével, kézi munkával egy pantográf nevezetű marógéppel. Különlegességük, hogy az évek folyamán sérülnek, kopnak, ezért minden egyes fabetű nyomata olyan lesz, mint egy ujjlenyomat, teljesen egyedi, és nagyon nehéz róluk tökéletes nyomatot készíteni. De pont ettől érdekesek és izgalmasak. Ma egy számítógépen megszerkesztett plakátot egy gombnyomással küldhetünk egy digitális nyomtatóra, és szinte azonnal tökéletes nyomatot kapunk.Folyamatosan steril és tökéletes, épp ezért személytelen, egyforma nyomatokkal találkozunk. Ha a nyomdász fabetűről készít nyomatokat, szinte képtelenség két egyforma nyomatot létrehoznia. Minden plakát egy kicsit más lesz, mint az előző nyomat. A betűk foltosak, ütöttek-kopottak. De talán éppen ettől lesznek emberközelibbek.
Készültek már a műhelyemben ilyen plakátok, de ezek nagyon limitált példányszámú nyomatok voltak.Rendszerint lakások, éttermek, vagy kávézók falán bukkannak fel bekeretezve. Azonban most fordul elő először, hogy olyan helyre készítek plakátot, ahová azokat eredetileg kitalálták- az utcára. Jó érzés egy olyan ügyet támogatni, ami helyi civilek összefogásából jött létre. Ha csak húsz ember figyel fel a plakátokra, és dönt úgy, hogy meglátogatja majd a Bicskedélyt, már nem hiába nyomtam ki a plakátokat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása