BÁH Bicskei Befogadó Állomásának túlterheltségét mind a menekültek ellátása, mind a városlakók közérzete és biztonsága érdekében történő mielőbbi csökkentését mikor és hogyan tervezi megoldani a BÁH? - tette fel a kérdést a budapesti  Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  illetékesének a Bicskei Szó. 

(Tettük ezt önkéntes munkával azért, mert az adóforintokból használt városi média eszközei nem kértek még hivatalos tájékoztatást.)    

- Úgy tudom, 800 menekült ellátásáról gondoskodnak jelen pillanatban a Bicskei Befogadó Állomáson, miközben az optimális létszám 350 körüli. Azt hallottam menekültektől, hogy a nagy létszám miatt az ebédeltetés is sokáig tartott. Tervezik ennek a hatalmas tömegnek a csökkentését a bicskei táborban? Hogyan? Kérem szíves pontosítását a jelenlegi és az optimális létszám és/vagy befogadó képesség tekintetében. Szeretném megtudni azt is, tervezik a web/wifi sávszélesítését annak érdekében, hogy a táboron belül minden ellátott tudjon netezni vagyis ekkora tömeg esetén ne kelljen felkeresnie nagy létszámban a város arra alkalmas helyszíneit.

BÁH Bicskei Befogadó Állomásának túlterheltségét mind a menekültek ellátása, mind a városlakók közérzete és biztonsága érdekében történő mielőbbi csökkentését mikor és hogyan tervezi megoldani a BÁH? - tette fel kérdéseit a www.bicske.blog.hu 

A Bicskei Befogadó Állomáson elhelyezett külföldiek száma jelenleg 600 fő körül mozog - hangzott a BÁH válasza. Az elhelyezettek háromnegyede menedékkérő, negyede pedig nemzetközi védelemben részesített személy (elismert menekült vagy oltalmazott). 

A menedékkérők kb. háromnegyede észak-afrikai (ghánai, egyiptomi, algériai, marokkói, eritreai), illetve koszovói állampolgár. Az elismert menekültek főként afgán állampolgárságúak.

A befogadó állomáson folyamatosan biztosított a szociális asszisztencia, a magas ellátotti létszámra tekintettel a szociális munkások létszámát munkatársak átirányításával megdupláztuk. A Rendőrség járőrtevékenységét fokozta, az állomáson a rendőri jelenlét biztosított. Tapasztalataink szerint a magas elhelyezetti létszám ellenére ritkán fordulnak elő rendkívüli események. A szociális munkások a kialakuló esetleges konfliktusokat kezelik és békés útra terelik az elhelyezetteket.

A Bicske város lakóinak toleranciája példamutató - írja a Budafoki úti hivatal. Nincsenek konfliktusok a helyi lakossággal, békés együttélésről beszélhetünk. (Erre a kérdésre sajnos még vissza kell térnünk - A szerk.) A bicskeiek magatartása jó példával járhat elől olyan települések számára ahol befogadó intézmények vannak, vagy ilyen intézmény létrehozása van folyamatban - áll a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal közleményében. 

Jelenleg nincs napirenden a befogadó állomás bővítése. Várakozásaink szerint a jelenlegi migrációs hullám év végére le fog csökkenni, és az intézmény működése visszaáll a rendes kerékvágásba 2-300 fős ellátotti létszámmal.
Tapasztalataink szerint a menedékkérők többsége nem válságövezetből érkezik, csupán az idegenrendészeti eljárás elkerülése érdekében folyamodik nemzetközi védelemért. A július 1-jétől bevezetett jogszabályváltozás következtében a várakozások szerint év végére le fog csökkenni a megalapozatlanul menedéket kérők száma, hatékonyabbá válnak az idegenrendészeti intézkedések és ezáltal felgyorsulnak az eljárások és kisebb teher hárul majd a befogadó intézményekre - véli a jövővel kapcsolatban a BÁH. 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása