A Bicskei Újság közpénzből Felcsúton, Bicske Csabdin élő polgármesterének háttérirányításával  összerakott legújabb száma valamelyik belső oldalon tíz mondatban intézi el Bicske város életét leginkább befolyásoló menekültügyi helyzetet. Mintha nem is lenne semmi probléma a túlterhelt menekültügyi intézmény miatt a városban. A "HÍR legyen jó hír" című parasztvakító, halandzsa, mellébeszélés - a Tájékoztatási Hivatal időszakát alulmúló ősblabla (by Tessely Zoltán: megmondom mi legyen Bicskén a hír :) helyén pedig ez is elfért volna valódi tartalomként: a korrekt hír.  Amire a civilek (nem testületi és nem párttagok) indította petícióban és aláírásgyűjtésben megfogalmazódik az egészségügyi helyzettel kapcsolatban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordultunk.    

A Bicskei Szó kérdése a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz közegészségügyi vonatkozásban:     

- A bicskei közbeszédben a menekültek tömege láttán elindult a félelem az általuk behurcolt fertőző betegségektől. Ezzel kapcsolatban kérek szépen kimerítő, egyértelmű, olvasóinkat megnyugtató tájékoztatást. Szeretném megtudni, az egykori karantén intézményét miért, valóban drágasága miatt kellett-e megszüntetni? Nem gondoltak-e újbóli alkalmazására, ami segítene elérni azt, hogy intézményrendszerünkkel arányosabb tömeg érkezzen a világ minden tájáról - hiszen a karantén 20-30 nap zártságot, ha nem is negyven napot jelentett emlékeim szerint. Adott kérelmezőcsoport beérkezésétől számított hány napon belül elemzi orvos a kérelmezők laboreredményeit? 

 Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense:

"A menedékkérő személy elismerés iránti kérelme benyújtásakor – a menekültügyi hatóság azonnali értesítését követően – a menedékkérő tartózkodási helye szerint illetékes járási tiszti főorvos rendeli el az adott járványügyi helyzetnek megfelelő szűrővizsgálatok elvégzését. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a járási tiszti főorvos a szűrővizsgálatok elrendelése során azon országok járványügyi helyzetét is figyelembe veszi, amelyeken keresztül a menedékkérő Magyarországra érkezett, illetve ahonnan származik. A járási tiszti főorvos valamennyi menedékkérő esetében elrendeli a szükségesnek ítélt szűrővizsgálatokat, tehát minden, az ország területén tartózkodó menedékkérő egészségügyi szűrése megtörténik.

Azon vizsgálatok, amelyeket általában valamennyi elismerését kérő esetében elvégeznek az alábbiak:

− HIV1, HIV2 fertőzöttség ellenőrzése;

− Luesz szerológiai vizsgálat;

− Hastífusz és paratífusz baktériumhordozó állapot felderítése;

− HBsAg és HCV fertőzöttség ellenőrzése;

− TBC fertőzöttség felderítése.

A menedékkérő személyek egészségügyi elkülönítőben (karanténban) tartására, ezzel mozgásszabadságuk korlátozására – járványügyi érdekből – kizárólag a járványügyi szabályoknak megfelelően, az erre hatáskörrel rendelkező szervek intézkedése nyomán kerülhet sor.

Nyitott befogadó intézményben csak olyan menedékkérőt, menekültet, oltalmazottat helyezhet el a hatóság, aki az ÁNTSZ illetékes egészségügyi hatósága által lefolytatott szűrővizsgálaton átesett, tehát nem jelent közegészségügyi veszélyt a közösségre nézve.   

Nem tudunk olyan esetről, amelynek során befogadó állomáson elhelyezett, menedékkérő, menekült vagy oltalmazott jogállású személy által hordozott vagy terjesztett megbetegedés akár a lakosság, akár a befogadó intézmény lakói vagy a velük foglalkozó hivatali munkatársak körében okozott volna egészségügyi vagy járványügyi problémákat" - közölte a Bicskei Szóval Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense.

Csak erre a kérdésemre nem jött válasz, amit ismét felteszek:  "Adott kérelmezőcsoport beérkezésétől számított átlag mennyi napon belül elemzi orvos a kérelmezők laboreredményeit?"  

Izing 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönjük szerkesztő úrnak! Valami ilyesmit vártam volna Bicske vezetésétől.Kérdés nélkül, kérés nélkül. Akkor az első pont már majdnem rendben is van, bár még azért néhány kérdésem maradt.
Bálint Andreától ígéretet kaptam, hogy utána néz, hogy ki kompetens abban, hogy a kérdéseimet megválaszolja.
Nagyon szívesen. Szerintünk minden Bicskén működő cég, intézmény - város életét meghatározó ügyében a polgármesternek, testületnek kellene tájékozódnia - ennek érdekében folyamatos informális kapcsolatot fenntartva minden Bicske életében szerepet játszó vezetővel. Mint a társas lények. Akik Bicskén élnek. Nem ismerték még fel, hogy nem a pártot kell képviselniük, ahová beléptek, hanem bennünket. Megfelelő tájékozódás után az ő kötelességük lenne a lakosság részletes tájékoztatása, pl. a közpénzen kiadott sajnos nem is bicskei lapban. ha iskoláról van szó, a tanár képviselőé, ha eü. ügyről van szó, a képviselő orvosé, ha menekültügyi, akkor reflexből a táborban dolgozó képviselőé a feladat. hogy ezután miként bonyolítják le, fontos részletkérdés.
Üdvözlet!
Nekem mind a cikkből, mind ismereteim alapján az szüremlik le, hogy a bicskei "nyitott" táborban nem végeznek szűrést, mivel ide már csak szűrtek kerülnek.
Ezért az "Adott kérelmezőcsoport beérkezésétől számított átlag mennyi napon belül elemzi orvos a kérelmezők laboreredményeit?" kérdés, gondolom most már csak elméleti kérdés. Még mielőtt valakinek eszébe jutna, hogy a vizsgálat alanyai a vizsgálat ideje alatt kint mászkálnak Bicskén.
Köszönjük, Toncsi, hogy sikerült utánajárni a kérdéseknek! Egy okkal több a nyugalomra! :)

Bíró Sándor
Üdv Sanyi! Saját ismereteim, két hazai menekülttáborban szerzett 5-6 esztendős tapasztalataim alapján (bár rég voltam már a közelükben): a tábor eü. szolgálatának a karantén megszüntetése óta megkülönböztetett figyelemmel kell kísérnie a kérelmezők egészségügyi állapotát, igényeit, panaszait. elindul tehát egy belső, gyorsított szűrés is, ami kiemeli a betegeket. ezt többnyire a menekült közösség is segíti, saját védelmében is, s ha valakinél észlelhető tünetek, panaszok, gyógyszerigények mutatkoznak - eredménye kiemelt fontosságú az egészségügyi tényfeltárásban. közéjük tartoznak, akiknek még el sem kezdődött vagy már elkezdődött, de még nem érkezett meg leletük, tehát rájuk is nagyobb figyelem összpontosul. bármilyen furcsa, ezek az emberek probléma esetén, tekintettel a számukra szokatlanul jó ellátottságra, amit Magyarország is fölvállalt kötelezettségként nyújt a hazájukat elhagyóknak, elhagyni kényszerülőknek - jelentkeznek a tábor eü. szolgálatánál, akár betegséggel, akár a tábor pályáján összeszedett sportsérüléssel. a karantén időszak jobb volt, azt hiszem, nemcsak önszántából szüntette meg a menekültügy. végezetül: bízom a gazdag tapasztalattal rendelkező eü. szakemberek döntéseiben, akik biztosan nem tennének, nem is tehetnek ki lakóközösséget pl. a behurcolt járványoknak. külső szemmel csakis annyi hozzáfűznivalóm van köszönetedhez: 1. szívesen, máskor is :) 2. minél hamarabb megvan az új kérelmező minden lelete, annál jobb mindenkinek vagyis a megemelkedett táborlétszám esetén a szűrés kapacitását is erősíteni illik felülről, magasabb érdekből - Bicske mégis a Felcsúti járáshoz tartozik :) Nincs kizárva, hogy ezt meg is tették. Hogy ez valóban arányos? úgy gondolom, ennek igazán kicsi az esélye. Hej, de nagyon szokatlan lenne egy hagyományosan alulfinanszírozott országban... Üdv, T.
süti beállítások módosítása