Tusnádfürdő testvérváros polgármesterének meghívására kezdett szerveződni a bicskei delegáció a Székelyek Nagy Menetelésére, amivel az ott élő magyarok a román kormány közigazgatási tervezeti ellen tiltakoznak. A főleg bicskei önkormányzati képviselőkből és útitársaikból álló egység a Bicskével szintén testvér-települési kapcsolatban álló Réty község mellett csatlakozik majd a székelyek vonulásához. Ennek teljes hossza Bereck és Kökös között 45 km - Gábor Áron szülőfalujából menetelnek a székelyek oda, ahol Gábor Áron honvéd tüzér őrnagy egy hatfontos ágyúgolyó találata következtében a harctéren halt hősi halált a magyar szabadságért. 

utvonalszék.jpg

"Székelyföld egy és oszthatatlan!", "Autonómiát Székelyföldnek!" követelésekkel indul útjára a nemzeti  érdekérvényesítés céljából a Magyarország mai határain túl élő legnagyobb, mintegy 700 ezer székelyből, 62 ezer moldvai csángóból magyar közösség. Az Erdély keleti részén fekvő székelyföldi útvonal Berecktől Kökösig húzódó 45 km-es szakasz, amibe több helyen be lehet csatlakozni. Nyilvánvaló, hogy a történelem legnagyobb székely autonómiáért demonstráló tömege az út végén, Kökösön mutatja majd meg igazi nagyságát.

A bicskeiek a Sepsiszentgyörgy melletti Rétynél csatlakoznak - mintegy 15 kilométert menetelnek Kökösig.

Mint ismeretes, a Réty településsel kötött barátság a Csizmadia László karnagy úr vezette Zeneiskolából kinőtt Fesztivál Fúvószenekarnak valamint Szebényi Zsolt polgármesternek köszönhető Bicske részéről.

A Tusnádfürdővel kialakult testvérvárosi kapcsolat bicskei kimunkálói a Bicskei Önkéntes Tűzoltóság tagjai - Nagy Margit és dr  Varga Ferenc valamint Szántó János polgármester voltak.        

Izing  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása