A karácsonyi díszkivilágításról nem tudsz valamit? - kérdezi olvasónk -, mert látom a Hősök terén már vannak angyalok, művház előtt a fa, de régen szokott lenni szép és városhoz méltó ünnepi világítás a Kossuth téren is.

Nincsenek már meg azok a jó kis  füzérek, vagy megvannak?

Valami politikus államtól úgy kibérelt birtokára akasztották, hogy azért is az állam fizet neki, mert ő bérli?

Ha nincsenek meg kinek adták el?

Ha megvannak miért nem teszik fel? - kérdezte. 

Válaszunk szerint Tessely Zoltán idején "takarékosságból" nem tették ki, hogy ezzel az üres szövege, a "mantrája"  az anno alapvetően városfejlesztés érdekében hitelhez folyamodó Bicskéről meg legyen alapozva és a karácsonyi díszfény hiányát is nyakába próbálja varrni elődjének kimondatlanul, akinek ugyan nyomába sem ér semmilyen szinten - ezt az egyre jobban látszódó hátrányát próbálja meg a maga módján ezzel is kompenzálgatni. 

Amúgy helyi lokálpatrióták, vállalkozók boldogan összedobnák azt az árampénzt, amit az elvisz, ha tényleg annyira fogához veri a garast az önkormányzat (amit persze senki nem hisz el, hiszen költenek ők szépen mindenre, törik zúzzák például a város autóit, a legutóbbit november végén Felcsúton.) A helyi erők azért tennének szívesen városukért, mert ők valóban itteni emberek és nem mindegy nekik hogy néz ki városuk közepe karácsonykor. Ötletem szerint össze lehetne hívni ilyenkor egy olyan koncertet például templomaink valamelyikébe, ahol bicskei kisgyerekek játszanak - belépő 100-200 Ft - és a kicsik zenélnék össze szülőföldünk főterének ünnepi díszfényét. Ez nem olyan bonyolult. Emelné, személyesebbé, még inkább sajátunkká tenné saját városunk fényét. Ugye? Képzeljétek, húsz kis bicskei muzsikus fellépése esetén hússzor négy-öt fő a minimum, meg lehetne aztán hívni minden civil szervezet szépen, hát ők bizony jönnének is. Ki lenne számolva, hogy az a 100-200 Ft becslés szerint mégis mennyi füzérfényt jelentene óra mértékegységben - vagyis mi magunk tehetnénk azért is. A közvilágítási gondokon úgy sem tudunk segíteni. A havi másfél milliót kereső polgármester+képviselő nem tud rendet tenni a közvilágításban, hát akkor mi hogyan is tudnánk?               

Város vagyunk. Szegény emberek, szegény családok is élnek itt bőven - eközben Magyarország persze jobban teljesít, khm  -,  akiknek karácsonyfaégőre sem jut, adhatna az adónkból eltartott város, a szénné fizetett választott a választók felé, hiszen sok mindent még úgy sem tett le Bicske asztalára. Nemcsak önfény kell, hanem szolid, kedves, varázslatos karácsonyi fények a rizsacsökkentés rezsicsökkentés jegyében. 

Mondhatná például: srácok, kifizetem én Bicske főtér ünnepi díszfényének adventi villanyáram árát Csabdiról, mert bár Csabdi lakos vagyok, nem bicskei, de biza nincs a világon még egy település, amitől  konkrétan ennyi pénzt szakajtottam volna életemben, ihaj. (Nem is lesz még egy.) És különben is rezsicsökkentés van, nem esik nehezemre.

Önmagában az egyházak önerejéből és EU támogatásból megújult főtéri református ingatlanok, a közeli katolikus és református templom megújulása miatt érdemes lenne figyelni a részletekre. A parókia természetes kőporral vakolt falaira öröm ránézni a kovácsoltvas kapukkal együtt - az ünnepi fények emelhetnék a megújulás fényét is.   

A város intézményei, iskolái, a Művelődési Központ, az Egészségügyi Központ ésatöbbi amúgy évtizedek óta megteszi a maga lépéseit és karácsonyivá teszi a maga környezetét a bicskeiek örömére. A kastély - mint mindig - szolidan, elegánsan öltözött karácsonyi díszbe. Őket kellene követnie Bicske város választott vezetésének, önmaguk munkájukba végre némi kis igényességet helyezve - ennek érdekében körülnézni a jó példáért akár Bicske egyes részein vagy a járás falvaiban is. 

I.A.

Egy komment a Fb-n: "Tavaly Egerből Bükkszékre autózva a legkisebb falu egyetlen utcácskája és szép ünnepi világítást kapott.Valamennyi helység fel volt díszítve. Piciny települések önkormányzatai hogyan oldják meg? Ott is vannak biztosan gondok." 

Egy másik hozzászólás:  "A főtérről az ünnepi világítás hiányzik nálunk meg a közvilágítás."

A harmadik: 

"Amióta átvette a "városvezetés" (akinek szép kis sumát fizetünk adó formájában pl.: Megemelt ingatlan adó és társai ) a közvilágítás karbantartásának felét, azóta csak az a fele van elvégezve, ami az Eon-nál maradt A Váradi Dániel utcában szeptember óta nem világít egy lámpa, de hiába telefonálgatunk semmi sem történik.
Azért arra kíváncsi lennék hogy ha valahol az illetékesek utcájában nem lenne közvilágítás akkor ott mennyi idő alatt javítanák meg?"

A negyedik: 

"Utoljára 2007-ben volt Bicskén, a legszebb karácsonyi világítás!
Amikor még Szántó János volt a polgármesterünk, akkor is voltak problémák a közvilágítással. A város levelezett az EON-nal, a hiányosságok miatt, nem nagy sikerrel. Ekkor a polgármester felhívta az EON első emberét és azt mondta, hogy 1 órát ad az EON munkatársainak, hogy Bicskére jöjjenek és rendbe tegyék a város közvilágítását. Amennyiben nem, a város nem fog fizetni stb stb. A dolgozók félóra után ellepték a várost és a végén még a karácsonyi világításra + költségét sem kellett kifizetni! Így is el lehet intézni!"

 

    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy olvasónk ajánlotta figyelmünkbe ezt is: www.biatorbagy.hu/hirek/201312046643
semmi baj profi önkormi és profi intézményei...szuper hiper profi közkatonái...és hát a végletekig nagyszerű rajongó és szavazótábor..köszönjük és még sok sok ilyet...hogy közben minden szétrxxxd az meg végképp senkit sem érdekel....majd novemberben..majd decemberben lesz változás ugye..ahammmmmmmm
süti beállítások módosítása