"Szia!

A közvilágításhoz kapcsolódva - mert nem nagyon történik semmi - sétálj el az Ady E. utca, Bem u. Dózsa Gy. utca környezetébe.
Lámpát vigyél.

 Szia!

Nagyon köszi. Mikor megírtam a vaksötét Öregtószeget, hogy alul látszik csak a fény, a MOL kúté, másnap rendbe tették, persze, nem azért, mert megírtam. De attól északra a második, sokkal kisebb forgalmú lejtőn, a Bem apóról elnevezett utcába költözött át azután az éjjeli sötétség.

Ha a Hősök terén állva az Arany János utca felé eső parkolóból kifordulva beletekintek a barokk tengelybe este, azt látom, hogy mindenütt ragyog minden. Hősök tere, Kossuth tér és végig a széppé, dunántúli kisváros arculatához méltóvá tett Ady Endre utca, ahol összesen 13 kandeláber áll, közülük csak egy nem égett. Már a Hősök teréről látszott a kastély fölújított Bem utcai kapufőin álló két veretes lámpa - ez a patina a hab a tortán "via color demokráciánkban". Azt jut eszembe róla arra haladva, hogy ez itt kérem a bicskei Avenue des Champs-Élysées.

Aztán elérem a Bicskei Mentőállomásnál Bem apó utcáját. Balra töksötét. Jobbra lefelé olyan sötét, mint az egérlyuk belső kanyarjában. Az Adyval párhuzamos, egy utcával lejjebb fekvő Dózsa Györgyhöz érek. A Bemtől nézve, négy ház híján a Bethlen Gábor utca sarkán, vagyis az utca másik végén álló közlámpa a legközelebbi fényforrás.

Mindez Bicske központjában.

A tanulság ebből annyi, hogy a Tessely-féle városvezetésnek nevezett erőltetett próbálkozás csakis a látszattal foglalkozik. Az itt élőkkel nem annyira. A központban, ahol sokan látják, szinte minden lámpa ég, onnan egy sóhajnyira pedig sötét utcák. Hogy távolabbi városrészekről már ne is szóljunk.   

A Bem utcán külön jó kerékpárral leereszkedni, képzeld ezt tök sötétben - bár jó kis usb lámpával - milyen élmény, a tetejébe az út végén (szabályosan jelzett) útfelbontás...

Élménypark? Bátorságpróba mint a zánkai Újhegy erdei ösvényén éjfél előtt? Így lesz turizmus? Vagy már megint mit nem értünk? 

Az utca egyetlen fénye alul sejlik, a Vízmű udvari refijei és hacsak nem az ott élők égve hagyott udvari lámpái, mint a Vajdában, hogy a gyalogos, a szomszéd ne csak az orráig lásson." 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása