Az Idõsügyi Tanács kezdeményezésére - a szépkorúak iránti társadalmi megbecsülés kifejezéseképpen megalkotta a 255/2008. (X. 21) Korm. rendeletet ezelőtt hét évvel.

Magyarországon és Bicskén is kevesen tudják - ezért az információ áramoltatásáról gondoskodjunk családunkban, utcánkban, jó ismerősök között - ahol tudunk 90 éves korú embereket - kéri olvasónk. 

"A személyes köszöntésre és az azzal járó okiratra, továbbá jubileumi juttatásra a 90., a 95. és a 100. életévüket betöltött, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok és a Korm. rendeletben meghatározott további személyek jogosultak. A juttatás nem kapcsolódik a nyugdíjas státuszhoz. 

A jubileumi juttatás összege 

- a 90. életév betöltésekor 90 000 forint, 
- a 95. életév betöltésekor 95 000 forint, 
- a 100. életév betöltésekor 100 000 forint."

Ha nem igénylik - akkor 0 Ft. 


A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (a továbbiakban: KEKKH) a szépkor betöltését megelõzõen legalább 60 nappal - a lakóhelyén és a tartózkodási helyén - írásban keresi meg a szépkorú személyt, hogy a KEKKH által e célra rendszeresített és megküldött ûrlapon jelentse be 

- azt a lakcímet, amelyen személyes köszöntés céljából elérhetõ, vagy amelyre ennek hiányában az okirat elküldhetõ; 
- azt a lakcímet vagy bankszámlaszámot, amelyre a jubileumi juttatás folyósítását kéri.

A szépkorú személy eldöntheti, hogy a jubileumi juttatást és/vagy a személyes köszöntést elfogadja-e. Ha igen, a KEKKH által megküldött, a KEKKH-nek visszaküldendõ ûrlapon rendelkeznie kell arról, hogy a születésnapi köszöntés és a juttatás folyósítása érdekében hozzájárul-e, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, valamint a lakcím vagy tartózkodási hely szerint illetékes helyi önkormányzat jegyzõje kezelhesse a személyes adatait a köszöntés és a juttatás folyósítása céljából. 

A jubileumi juttatást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a KEKKH adatszolgáltatását követõ 15 napon belül, de legkorábban a szépkor betöltését megelõzõen 5 nappal, külön törzsszámon folyósítja. 

Amennyiben a szépkorú személy a KEKKH adatközlését követõen, de a szépkor betöltése elõtt elhuny, a kiutalt jubileumi juttatást nem kell visszafizetni, az összeget a közös háztartásban együtt élt családtag vagy az örökös veheti fel a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény vonatkozó rendelkezésében foglaltaknak megfelelõen. 

A köszöntés és a jubileumi juttatás bevezetése 3 év alatt, fokozatosan, az alábbi ütemezéssel valósul meg: 

- 2010-ben a 95. életévüket betöltõk és a 96-99. évesek, vagyis az 1915-ben, illetõleg az 1911. és 1914. között született szépkorúak részére 95 ezer forint, a 100. évesek, azaz az 1910-ben született személyek részére 100 ezer forint, 

- 2011-ben a 90. és a 91-94 évesek, vagyis az 1921-ben, illetõleg az 1917. és 1920. között születettek részére 90 ezer forint, a 95. évesek, azaz az 1916-ban született személyek részére 95 ezer forint, a 100. évesek, vagyis az 1911-ben született szépkorúak részére 100 ezer forint 

jubileumi juttatás kerül kifizetésre. 

Személyesen azt a szépkorú személyt köszöntik, aki az adott évben tölti be a 90., 95., illetve a 100. életévét. 

Azokat a jubileumi juttatásra jogosulttá vált szépkorú személyeket, akik nem 90, 95, vagy 100 évesek, a KEKKH a jubileumi juttatásra való jogosultság esedékessége évét megelõzõ év november 1-jéig keresi meg, majd az adatokat a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak adja át, amely a jubileumi juttatást az adatátvételt követõ 15 napon belül, de legkorábban az esedékesség évének januárjában folyósítja - olvasható az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság korábbi közleményében.  

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása