Jelzést kaptunk arról, hogy ismét létrás autóból figyelik a kistószegi gólyafészket. Tudtam és mondtam is, hogy ilyenkor már nem bánthatják a madarak élőhelyét. De rajtam ne múljon:  egy lokálpatriótát riasztottam, aki szól még egynek és magam is elgurultam a helyszínre.  

Ahogy a képen látszik is, hármunkon (Lajos, József, Antal) kívül Pálffy Károly polgármester is megérkezett szolgálati autóján, hogy megszemlélje a gólyát, reményeink szerint pedig azt is, hogy milyen teendőket mulasztott el szorgalmazni a fészekrakóhely szigetelése, magasítása és alátányérozása érdekében.  Azt a helyszínen többször elmondta, hogy örül a gólyának. Mi is. 

Amikor elindultam, azzal nyugtattam magam, hogy attól kezdve, hogy a vándormadár visszaérkezett, nem nyúlhatnak a fészekhez, mert a törvény védi az állatot és élőhelyét.

A fészekrakás közbeni fészekleverés pedig szentségtörések szentségtörése lenne, egyszerűbben bűncselekmény, amit bizonyára senki nem akar elkövetni a például blogunk által is közfigyelmet szerző kistószegi gólyák ellen.   

Mint a helyszínen megfigyelhettük, a Bethlen Gábor utcai oszlopot, a szétszedett fészkéből oda áthelyezett puszta oszlopon  fészekalapra megkezdett félkész fészekre jár pihenni a nagy szélben a Szent Lászlóban fészkét újraépítő állat. Valamire tehát az is jó.  

A létrás autó már sehol nem volt. Az is megfordult a fejemben, hogy a kétszer levett gólyafészek miatt felháborodott itt élők olyannyira vigyázzák a madár épülő otthonát, hogy madár- és honvédő érzékenységükben kissé túlreagálnak minden apró jelet, ami nem baj. Ami becsületünkre válik, hiszen a bicskei  Kistószegen tisztelik a természetet.   

Nekünk és a polgármesternek az ott élők azt is jelezték, miféle láp és szemétlerakóhely alakult ki a Bem-Szent László-Bethlen Gábor utcák által közrezárt terület alsó részén, ahol valaha a Bicskei TC pályája is volt.

Mi ketten egy ott élővel meg is néztük a belvízzel teli területet, ahová valóban hordanak szemetet, mert a Zöld Bicskét sokan úgy értelmezik Bicskén már jó ideje, hogy a hulladékot zöldbe hordják.  

A belvíz természetesen a lejtésnek megfelelően a patak felé "dől", tehát ott állnak a legnagyobb "tározók", drága Pekk körösztmama egykori kertje végétől nézve kissé lejjebb.  

A most pályázott csapadékvíz elvezető rendszer tervezésénél szíveskedjen tudomást venni a város a Kistószegen jelenlévő belvizes problémákról és tervezésnél ezt a részt se tessék kihagyni az itt élők érdekében. Szerintük a patakmederbe való átvezetés-áteresztés a tiszta és egyetlen megoldás.  

 

Izing

 

Ezt pedig tanulmányozásra a polgármesternek és a képviselőknek. Fészekrakóhelyet a képen látható ház kertjében saját költségükre már építettek a tulajdonosok.  A város építsen első lépésben szigetelt, magasított, alátányérozott  fészekrakóhelyet a megépített fészek megőrzésével és az új szerkezetbe helyezésével. Valamint egész városunk és vizes élőhelyhez közeli határszakaszainkban követhető lenne Kőbánya példája, amiről a városvezetés az alábbiakban olvashat.  Ez az írás a Metropol és a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs  Igazgatóságának együtt­működésével készült. Így is lehet.   A kőbányai megoldás világos: 

 

Felállította Budapest első mesterséges gólyafészkét a Főkert a X. kerületben, a Felsőrákosi-rétek természetvédelmi területen. A fészek egy nyolc méternél is magasabb tartón kapott helyet.

 

Budapesten több mint négy évtizede fészkelt legutóbb bizonyíthatóan fehér gólya, de még mindig vannak kisebb, a faj számára alkalmas táplálkozóterületek. Ezt is bizonyítja, hogy a tavaszi és az őszi vonulás idején a fehér gólyák magányos példányai és kisebb-nagyobb csapatai rendszeresen átrepülnek a város felett.

Csapadékosabb években, a külső kerületekben az időszakos vízállások átmeneti pihenőhelyet adnak az állatoknak. A Rákos-patak kőbányai szakasza ma is az egyik legkedveltebb gólyavonulóhely a fővárosban.

A gólyafészek ezért épült a közelébe, a 2014 óta védett Felsőrákosi-rétekre, amelynek 160 hektáros területét a főváros kezeli.

 

   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása