Mint korábbi cikkeikben is utaltunk rá, a másfél ezer fős létszám felé tartó bicskei menekülttábor befogadó városra nehezedő nyomásáért az ország vezetése is felelős. Mindezt egyféleképpen lehet megoldani - írtuk korábbi cikkünkben -, ha a Duna-Tisza közén új tábort alakítanak ki, ami terhet vesz le Bicske válláról.  Azért éppen ott, mert a déli határ fölött, Budapest alatt fekszik.  

Ugyan a Kövér László házelnök bicskei, menekültügyi helyzetet taglaló látogatását leíró Fejér Megyei Hírlap beszámolójából hiányzott az a június 21-i MTI hír, hogy Kiskunhalason még egy menekültbázis lesz. Mindez Bicske helyzetét könnyítheti, mert reméljük, hogy a 24 órás maximális ottlét ideje is bővül és nem csak idegenrendészeti előállító lesz, hanem menekülteket ellátó táborrá is válik. Ha már hamarabb létrejött volna, ha jobban csipkedik magukat a felelősök, nem érjük el azt a helyzetet, hogy minden kilencedik bicskeire jut egy menekült.  Mindezek megoldásának feladata  többek között az itt élők érdekeit képviselő országgyűlési képviselőé. Tessely Zoltán szakmaiatlan szándékát cáfolta meg Kövér László házelnök a rendezvényen: nem készülnek lezárni a tábort. Ez egyrészt törvényellenes lenne, másrészt a tábor maradéka is rommá válna a nagy igénybevétel után azon indulatok miatt, ami a lezárás miatt keletkezne.

 Tessely Zoltán a polgári szalonnak nevezett, a megyei lap külön kiemelése szerint nem rasszista hangvételű (Még szép - A szerk.)   találkozón sem beszélt a menekülttáborral éppen szembeni tápszergyár történetéről... Mi lesz ott ahelyett, mikor lesz több száz munkahely a területen és más "apróságok", amiről a menekülttábor létezése mellett még beszélni kell Bicskéről....   

Eközben Kiskunhalason a korábbi Gábor Áron laktanya területén nekiálltak egy idegenrendészeti előállító kialakításának - emeli ki a Bicskei Szó a tárgyhoz szigorúan hozzátartozó MTI hírt. A helyszínen egy 200X200 méteres területen kezdték el levágni a füvet, majd kordonokat állítottak fel, hogy ott sátrakat húzhassanak fel.

Az MTI szerint a tábor 1100 menekült befogadására lesz majd alkalmas, de ők maximum csak 24 órát tölthetnek el itt, amíg az adataikat rögzítik és eldöntik, hogy menekültkérelmet nyújtanak be vagy a rendőrség lefolytatja ellenük az idegenrendészeti eljárást. 

Amikor innen továbbszállítás történik, nyilván létszámot kérnek Debrecentől, Bicskétől is, eldönti a központ az irányt aszerint, hogy ki a fogadóképesebb. De ha egyik sem fogadóképes, ahogy ma sem az, akkor is megkaphatja mindkét hely az újakat, így Bicske is. 

Líbiában spontán menekülttáborok várnak behajózásra az Ígéret Földjére - Európába. Afrikában jóval nagyobb a születésszám és a nyomorúság. Vannak olyan afrikai városok, ahol toborozzák a fizetőképes utasokat. A balkáni szárazföldi útvonalon pedig szírek, irakiak, afgánok érkeznek főleg valódi üldöztetés elől.

Vagyis az EU római haditengerészeti parancsnokságát, ami a Földközi-tengeren határzárat von és embermentés címén visszaküldi a bárkákat a hosszú líbiai partra - ha két évvel ezelőtt hozzák létre, akkor is késésben lett volna.

A magyar határon történő kerítésépítésre a szerbek így reagáltak: ők is építenek egyet déli határukra. Vagyis mindenkinek, az EU-nak is mindent meg kell tennie azért, hogy az embercsempész bizniszt rontsa.  

Franciaország, Németország, Svájc már létrehozta a határzárát az olasz határon. Elég a térképen a Földközi-tenger leghosszabb partvonalú országára, az anarchiától szenvedő Líbiára tekinteni, ahonnan a jobblét reményében százezrek készülnek többek között Európa - Svájcot nem tekintve - leggazdagabb három országába: Svédországba, Németországba és Ausztriába.  

 

ia

       

    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása