Augusztus 8., 20:00 (Zárdakert)
Nő az időben

Ráckevei Anna estje Falcsik Mari verseire
Zenél és rendezte: Kováts Kriszta

Ráckevei Anna mindent tud a női sorsról. Hangjával és lényével mindent ki is tud fejezni. Kereste azt a mai költőt, akinek a szavaival el is tudja mondani a gondolatait és érzéseit. Megtalálta Falcsik Marit (Sanzon nehéz időkben, Változatok a szabadságra – Magvető Kiadó), akinek a verseiben magára ismert. Megtalálta Kováts Krisztát is, aki rendezőként és zenei partnerként is segíti. Megtalálta Gallai Pétert, aki dalokat írt neki néhány versre. És a versek által – szinte egy nagy monológban - láthatunk egy nőt az időben. Egy mai erős nőt, aki intenzíven éli meg a hivatását és a szerelmeit,  sikereit és kudarcait. A gyengeségeit is.
És Ráckevei Anna megmutatja ennek összes színét és fonákját.


Augusztus 9., 20:00 (Romtemplom)
Farkashajsza

Vlagyimir Viszockij műveit előadja Hobo

Vlagyimir Viszockij (1938-1980) szovjet (orosz) színész, költő,előadóművész 1964-től haláláig volt a moszkvai Taganka Színház tagja, több mint húsz szerepet alakított, köztük Hamletet. Harminc filmben szerepelt. Gitárral kísért dalai, orosz sanzonjai már életében túlnőttek rajta, holott ezek zömét életében nem adták ki és versei sem jelentek meg akkor.
„ Sosem láttam őt, nem hallgathattam Viszockij dalait. Ő belehalt a létező szocializmusba, én túléltem. Dalait meg sem próbáltam úgy előadni, ahogyan ő tette. Nem tudok gitározni, így harmoniáit, dallamait, sorait a rockzene hangzásával játszom el magyarul. És kizárólag azokat, melyek saját hazámban és saját utamon érvényesnek érzek.”

Augusztus 11-12., 18:30 (Műemlék Rakétabázis)
Sztalker - Játék egy zarándoklatban

a Zsámbéki Színházi Bázis produkciója
Rendező: Jámbor József

Szereplők:
Sztalker - Jámbor József
Író – Boros Ádám
Tudós - Erdei Péter
Luger – Szinovál Gyula
Feleség - Szoták Andrea
Nő - Selmeczi Bea
Majmocska – Pásztor Márk

Tér - Jámbor József -Trón Árpád+
Díszlet - Jelmez: Jámbor József - Trón Árpád+
A rendező munkatársa: Gábor Anna

Az alaptörténet követi a Sztrugackij-novella és a Tarkovszkij-film vonulatát: Valamikor 20 évvel ezelőtt ismeretlen, hatalmas erők – földönkívüliek, angyalok, ki tudja? – látogatták meg a bolygónak ezt az Isten háta mögötti szegletét, s egy pillanat alatt eltüntették az ott lakókat. A terület Zónává változott, a földi fizikának ellentmondó különös – és szinte minden esetben gyilkos – belső törvényekkel a külvilág elõl szigorúan elzárva. Csak Sztalker  és a vele hasonszőrűek reszkírozzák meg – a Zónában talált földönkívüli itemekért kapott nyomorúságos keresmény reményében – a behatolást, s olykor-olykor útitársak becsempészésére is sor kerül, némi baksisért. A Zóna ugyanis titokzatos tulajdonsággal bír – közepén, a cirill-betűs varázsjelekkel telepingált Szobában (Kómnata) állítólag teljesülnek a legtitkosabb álmok, vágyak.


Augusztus 14., 20:00 (Zárdakert)
Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc: Ibusár

A Csavar Színház (Szlovákia) előadása
rendező: Gál Tamás

Szereplők:
Sárbogárdi Jolán – Molnár Xénia
Amália – Kiss Szilvia
Léopold, Bajkhállóy, Talphigy - Gál Tamás
Látvány – Gál Tamás
Zene – Madarász András, Lakatos Róbert

Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc: Ibusár című műve Sárbogárdi Jolán tragikomédiája, ki többet várt életétől, mint ami jutott neki, mi több elhiszi magának, hogy magasztosabb hivatás betöltésére született. Egy kis falu vasútállomásán jegyeladó, mikor úgy érzi, hogy zseniális operetteket ír. Egyik operettjét látjuk megvalósulni a színpadon, miből a néző számára kiderül, hogy még a giccs szintjén is komikus és nevetséges ez az alkotás. Bizony sok ember él úgy, hogy azt hiszi, sokkal többre hivatott. Egyeseknél megállja a helyét ez a gondolat, másoknál nevetséges. Ez a tragikomikus mű sokakat elgondolkoztatott azon, vajon érdeme van-e ennyit tépelődni, egyeseknél akár éveken át, azon, hogy mivé lettünk s ha ezt vagy azt nem cselekedtük volna meg, mivé válhattunk volna. Vagy bölcsebb úgy élni, azt a környezetet elfogadni, amiben élünk, s örülni a mának s nem a múlton keseregni vagy a jövőt várni áhítattal. Egy jó dráma mindig választ ad legbelsőbb, legtitkosabb önmagunknak is feladott kérdéseinkre. Kis ember az antihőse ennek a műnek, aki mindannyiunkban megtalálható, hiszen ritka az olyan ember, aki feltételek nélkül örül a világnak.
14 éven felülieknek!


Augusztus 15., 15:00 (zsámbéki sportpálya)
Magyar Íróválogatott - Zsámbéki Öreg Fiúk focimérkőzése

Az írók csapatkapitánya: Kukorelly Endre
A meccs után az írók kellemes bórkostolással egybekötött felolvasást tartanak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása