Ez a népi nevén Bicskén Hegyikastélynak nevezett egykori Batthyány-birtok "Bicske fölött a hegyekben", ahol a klasszicista Mauzóleum mellé építettek egy nyári lakot és egy gazdasági épültet, aminek ma már alig van nyoma. Kövek maradtak. A mellette lévő obszervatórium 1845-ös megépítése után a korabeli Európa legjobban felszerelt csillagvizsgálója volt, Nagy Károly reformkori tudós, csillagász és matematikus dolgozott helyiségeiben, aki a birtokos Batthyány Kázmérral barátságban állott. Most így néz ki abban a városban, ami a havernak évi 150 milliós adót enged el. 

 

Mint a területet jól ismerő baráttól tudom, ez egy olyan Mauzóleum, ahol senki sincs eltemetve. Nagy Károly öccse - Nagy Mihály a birtokon hirtelen összeesett és meghalt. Nagy Károly neki építtette a mauzóleumot és úgy gondolta majd őt is itt helyezik örök nyugalomra. Sem Mihálynak, sem Károlynak nem itt van sírja. A mauzóleum vélhetően Pollack Mihály tervei alapján készült. a mi múzeumunk a mauzóleumunk. Pollack részvétele a tervezésben nem bizonyított A tervek sincsenek meg. Nagy Károly Párizsban halt meg. Ma már a sírja sem lelhető fel, az egykori temetőt beépítették. Viszont "cserébe" Nagy Károlyról elnevezett bolygó kering a Naprendszerben: 

(115059) Nagykároly = 2003 RJ8 a pontos neve -

Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta azonosította ezt a 20 magnitúdós kisbolygót 2003. szeptember 5-én Piszkéstetőn. A felfedezés elismeréséhez szükség volt a gyors munkára is, mivel az ezt megelőző két hajnalon Wolf Bickel német amatőrcsillagász már lefotózta az égitestet, ám pár napot késlekedett a pozíciók kimérésével, így az adataikat előbb beküldő magyar csillagászoké lett a kisbolygó. A 4-5 km-es égitest 5,21 év alatt kerüli meg a Napot, átlagos távolsága pontosan háromszorosa bolygónkénak. Elnevezése Nagy Károly (1797-1868) matematikus, csillagász, ismeretterjesztő emlékét őrzi, aki 1845-ben kezdte építeni jól felszerelt csillagvizsgálóját Bicskén. 

Szerintem unokáink sem fogják látni. (Bár tévednék itt egy hatalmasat.) A lakosság megtartaná, vannak és voltak körök, akik dolgoztak-tesznek is érte. a választott döntéshozók csak fölhasználják. kampányidőszakban fölkapják egy kicsit, meglebegtetik, aztán megint elfelejtik mintha nem is lenne és nem is történt volna semmi. ez van.

A környezete és állapota ma így néz ki. Bűnbocsánat? Hát ide az tényleg kell. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása