Tavaly (a választási évben) is volt egy kis cécó a zsákba gyűjtött avar elszállításával kapcsolatban. Otthagyták a lakosság nyakán, aztán csak elvitték. Mintegy nagyszerűen megoldották.

De az idei nem választási év. És mi heten, akik azon töprenkedtünk, hogy egész bicskei utcákból miért nem vitték el - például előlünk -, az összeszedett, lehullott levelet. Kérdezzük, hogy vajon meddig fogják a nyakunkon hagyni és mikor jönnek rá, hogy a környezetvédelmi elvek, a bicskei jó levegő minősége nem múlhat félezer forint (!) körül árult zsákokon, amiben az avarnak benne kellene lennie.  

 És mi lesz a rezsicsökkentéssel?

Nem gondoljátok komolyan, hogy jelen viszonyok között ennyi pénzért veszünk a lehullott levélzetnek zacskót? Mintha ebből az egész keveredésből az világlana ki, hogy a városvezetésnek mindegy, hogy milyen itt a levegő, mindegy milyen a faültetési és famegtartási kedv – szóval mintha ez Bicskének nem számítana. Pedig biztosan számít. 

Úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy például az Árpád és a Kézai utcákat a patakvölgye felé keresztező utcák mélye az avarégetős időben néha nem látszik ki a rá(telep)edett füsttől. A kertváros is el tud veszni a füstködben. Miközben ez a cucc, mármint az avarfüst is rendesen tele van méreggel. Lehet, hogy ezzel kapcsolatban folyamatos, eltervezett tájékoztatást kellene indítani a városi felületeken, hogy ne csak például a Spektrumból tudják meg az itt élők, hanem közelebbről is.   

Telep. A Táncsics vonalától délnyugatra. „Fönn”.  Néhány házzal odébb látom az idős és nehezen mozgó embert, aki összegyűjtötte zsákokba, szépen kitette, hogy vigyétek – erre ott van nekik hagyva.  Van vagy öt fekete zsák, ami szintén nem volt ingyen. Ha olyat vesz, amit itt kérnek, 2-3 ezerbe lett volna neki, hogy megvegye. Nem veszi meg. Én sem fogom sosem.

Nincs ugyanis költségtérítésünk. Építményadónk a duplája. Köszi, Zoli.      

Tessék erre odafigyelni, mert ennek is van ám politikai kockázata. Mert azt hallom ebben a tegnapi beszélgetésben, hogy a prémium grémium megérezte a politikai reszkírt abban, hogy betiltsa a káros és romboló avarégetést – szóval megint kiderült, mennyire nem tökösek, mennyire nincs vér a pucájukban -, és megengedték heti két napra.

Hadd szóljon.

Nem szerény állásfoglalásom szerint a nemzeti együttműködés szellemében, ha a bicskei az évszázados avartüzelő hagyományok ellenére összegyűjti és bezsákolja azt az ... avart, hogy ne rontsa füsttel a jó őszi levegőt, hogy a körülötte lévő házakban még alaposan ki lehessen szellőztetni tél előtt – szóval, ha kiteszi a környezetvédelmi értékrenddel bíró városvezetők városi cégének bezsákolva, akkor azt szépen el kell vinni és meg kell oldani csakúgy, mint a céges telekadó eltörlését bariból. 

Létre lehet hozni például egy helyi komposzttelepet is, ahová aki akarja, kiviheti. Hogy milyen feltételekkel, az a jövő zenéje. 

Nehéz ügy ez az egész. Tudom. A megoldása, bízom benne, ha döcögősen is, de napirenden marad.
A köztisztasági rendelettervezetben az szerepel, hogy a kerti/zöld hulladékot elsősorban komposztálni kell. Jogos. Másodsorban a közszolgáltatóval elszállíttatni, már ami másként nem hasznosítható, az égethető.

Kérdem, én, mi az a zöld hulladék, amit a közszolgáltató ne tudna elvinni? Akkor mit is lehet égetni?

Ide is kellene tehát egy kis tökösség, egy kis vér a pucába, egy kis kategorikusság, aki a-t mond, mondjon b-t is, vagy inkább meg se szólaljon, de ha már rendelettervezet kanyarítunk alá havi fél millióért plusz költségtérítés - figyeljünk oda.   

A "mocskos multi" idejében széles e Bicskén a szemétdíjban mindenkinek volt zöld-hulladék elszállításra lehetősége, kapott hozzá zsákot. Az új városi szolgáltató közszolgáltatási szerződéséből ez kikerült, pénzért megveheted a zsákot. Mint látjuk nem veszik meg, talán jogosan is. Hol is van a rezsicsökkentés? Jobb fej volt a bicskei szerződővel egy csúnya multi mint a város cége? Hogy is van ez magyarok? Férfiak és asszonyok. Hallgassátok Koppány vezért. 

A közterületi fák a helyükből fakadóan az önkormányzat tulajdonában vannak -  jogilag. A fent említett amatőr  rendelettervezet szerint – a hatályos rendelet szerint is – a kerítéstől az út széléig a járda, árok, zöldterület rendben tartása az ott lakó ingatlantulajdonos kötelezettsége. Tulajdonképpen a kaszálék, söpredék, falevél elszállíttatása is beletartozik ebbe, vagyis rendben tartod a közterületet saját költségeden, viselve az ezzel járó járulékos költségeket is. (És fizetsz adót is. A nem bicskei "városfejlesztő" "polgármester" által megduplázott építményadót, amivel a jelenlegi "városfejlesztők" tengermélyen egyetértettek. ) Tovább feszíti a helyzetet, hogy a „fő” utcákban ezt a rendeletben foglaltak ellenére a BGSZ végzi el ezt a feladatot. (ugye nem tilos a rendeletben indokolt kivételt tenni).
A kérdésre a válasz alapvetően az, hogy az elmúlt évben is megoldódott ez a probléma, mint ahogyan a levélíró is írta, most is meg fog oldódni vagy a Zöld Bicske, vagy a BGSZ útján. Ami sajnálatos, hogy nem rendszerszinten, hanem kaotikus ad-hoc összevissza kapkodásban, miközben egy vissza-visszatérő esetről beszélünk, mert hiszen elég régóta tudjuk, hogy ősszel a mérsékelt égövben lehull a nem örökzöld fákról a levél. Most például hat után ballagtam boltba és a reggeli fagyban - hullott, de nagyon , később láttam is az utcán városgazdákat takarítani.

A legvégén pedig az jut eszembe, hogy egy haveri (nem bicskei) cégnek egy nagyon egyszerű kis Zöld Bicske logóért súlyos összeget fizetett ki Bicske felelős és szintén milliókba kerülő vezetése. És a zacskókat már nem tudják biztosítani, ahogy a csúnya világ-összeesküvő-ronda-imperialista-lusta multi tudta...      

 

ia 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megint az szív, aki még a logikátlan és tisztességtelen szabályt is követi: mi kitettük zöldzsákban a lenyírt füvet és az első adag avart. De a diófa most termel. Látjuk a fekete zsákokat, és nem értjük: miért hiszik azt, hogy elviszik. Szerintem a Rumpold meg a Saubermacher a zöld zsákot minden héten elvitte, és évente 4-szer vagy 6-szor a másfajta zsákban levő zöldhulladékot is elvitte, sőt, a kötegelt ágakat is. Tudja a Zöld Bicske, milyen q nehéz bezsákolni a lemetszett rózsaágakat? Most a Zöld Bicske évente párszor elviszi a 400 Ft-ért vásárolt zöldzsákokat, más időpontban a zöldhulladékot is kék zsákba kell tömni. Egyébként fél évet is ott áll a kamra mögött a teli zsák.

Vagy égetni. Utálom az égetést, haragszom azokra, akik égetnek. Bár a gyufa olcsóbb a zsáknál.
Tessely Zoltán polgármestersége idején a Zöld Bicske logójáért bruttó 4 millió forintot fizetett ki üzlettársuk Bicskétől távoli cégének. 4 millió forintból 8 ezer darab 500 forintos 'acskó kijött volna, minden bicskei háztartásra jutott volna kettő. Rendkívül tisztességtelen eljárás. bicske.blog.hu/2014/09/08/koszonjuk_tessely_zoltan_ujabb_brutto_4_millio_nem_bicskei_cegnek
süti beállítások módosítása