Ünnepi lakmározás után illik azért egyet-kettőt séta-kerékpározni a bicskei határ elnagyoltan, még le nem kerített részein, amíg egyáltalán van itt olyan, hogy el nem kerített "határ".    

A képek a Viktor Expressz egyik tervezett nyomvonalától, a Táncsics utca végétől  alig pár száz méterre készültek. Biztos úr, ez így biztos nem maradhat! Az úton futók, kutyások, bringások a szilánktömeget próbálják kikerülni az ide vezető kanyarban. Vannak szemétlerakók bőven, akik el sem hozzák idáig, hanem végig az út mentén borítják szennyüket a bokrok alá. Arra járók szerint kutyadögök, disznóvágás maradékai és más "finomságok" lepik el az illegális lerakókat. A szeméttömbtől nem is olyan messze tábla áll: Natura 2000. Lehet mondani, hogy mindig szemeteltek, mindig ilyen volt. Igen, mindig volt szemét. De amennyi manapság borítja körbe a zöld Bicskét, az nemcsak szerintem sok. Tudni szeretném, mikor, hogyan vet véget ennek a település, mi a programja arra, hogy közterületeit, útjait, környékét szemét ne boríthassa? Régóta könyörgünk a mezőőrség mellett biztonsági kamerákért környezetvédelmi célfeladattal. Ha nem elég a Táncsics utca végébe szerelt, azt hiszem, működik az ottani, akkor legyen több.

De bizony korábban a Törökverő mögött, a volt iparvasút nyomvonalában is látható lerakó.. A BTC után a Jegenyefa utcában szintén, írtunk is róla. A jegenyefákat már "kitakarították". Talán előbb az utcát kellett volna. A Losonci utcai kertvégei is érdekesek. A Dankó vége. És még sorolhatnánk.  

   

Tudni szeretném, mikor lesz olyan program, ami nem csak csupán (részben) összeszedi a mások odavágott mocskát, hanem kedvüket szegi az illegális hulladéklerakóknak. Ne vállaljon a város cinkosságot velük. Politikai kockázata lenne  a kemény fellépésnek? Na és? Mert ide bőven beleférne az országos süketelés, amiben éppen megvédenek bennünket valamitől. Megvédhetnék a természetet, hogy unokáink is lássanak valamit a szemétdomb mögött, alatt, mellett, fölött. Valami emléket. Valóban védelemre szorul. Vagyis, ha az apuka ki akarja vinni a fiát a határba bringázni a gyurgyalagos löszfalhoz, akkor az a gyermek ne ezt a koszfészket lássa. Hát tele van a városvezetés pedagógusokkal.... Nekik magyarázzam?! Mindegy.

Tudni szeretném, mikor és mivel kezdik a környék megvédését.  A pénz a bicskei önkormányzatnak nem lehet gond, hiszen míg a város lakói a Tessely-féle, Csabdiról megduplázott építményadót nyögik, Pálffy Károly - mit volt mit tenni -  a céges telekadókat engedte el, miután a nagyfőnök barátjának cége vett minálunk 300 hektár belterületi telket - akarom mondani meg vagyunk tisztelve. Vagyis könnyedén lemondott a megválasztott felelős vezető évi több százmillió bicskei bevételről, tehát anyagi akadálya Bicskén biztos nem lehet a köztisztaság szigorú megteremtésének, megőrzésének, a hulladéklerakás példás büntetésének.

Ismétlem: nem elég az elszállíttatás, mert az szimplán jóváhagyja a lerakást, sőt, az elkövetőket biztatja rá: "Úgyis elviszik". A szimpla elszállíttatás cinkosság: fizessenek a hülyék. Megerősített mezőőrség kell, biztonsági rendszerek, szigorú büntetés, nem pedig maszatolgatás, hogy mindig összeszedi a város cége, mert a pártok éppen nem akarnak veszíteni talmi fényükből és félnek a haragtól.  De ez így gyalázat, a szabálysértők felbátorítása. A kettő csak együtt működhet. Ha a szigorú fellépés és a folyamatos rendtartás nem együtt működik, és mi ezt hagyjuk, csak megilletődve fuvarozgatjuk mások szemetét, akkor mi ne tanítsunk az utókornak és  senkinek se hittant, se erkölcstant. Tanítsa helyettünk, aki arra érdemes.

Ismerni szeretném azokat a szankcióval lezárt ügyeket, amiket a kamerák és a terület őrzése révén indítottak el. Tudni szeretném, hogyan képzelik a sorsát annak a lerakott hulladéknak, amit a város sem szállítatna el.    

Végezetül: a hulladéktörvény szerint az elhagyott hulladékért a birtokos a felelős. Ha ismeretlen a hulladékbirtokos, akkor az ingatlan tulajdonosa felelős, ahol lerakták. Ez ugye nem minden esetben önkormányzati tulajdon. Lehet az enyém, lehet a tiéd. Itt e képen látható bejárat mögött áll egy kapu. Szerintem azért is, hogy oda ne lehessen szemetet bevinni.

El kellene dönteni végre, mit akarunk. Ha nem szemétdombon óhajtunk élni, akkor az önkormányzat részéről szakítani kell a "ne bolygassuk, mert ez kényes téma és szerteágazó és nem tudunk mit tenni" attitűddel, hanem bátran bele kellene kezdeni abba a munkába, ami kimondottan és minden támogatást megkapva véget vet a közterületi szemétdombképzésnek. Ez kellene legyen a városfejlesztési elképzelés alapja. Olyan mint az iskolában az ABC valamint a számok egytől százig. Olyan alap, még iskola előttről, hogy evés előtt mindig kezet mosunk - valamint az utcán előre köszönünk mindenkinek.  

         

 

ia

20160327_163418_1.jpg

 

20160327_163253.jpg

 

20160327_163310.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása