Tisztelt Izing Antal Úr!

 
Kereskedelmi hatósági jogkörömben eljárva tájékoztatom, hogy konkrét egyedi ügyekben nem adhatok pontos felvilágosítást, tekintettel arra, hogy Önt nem illeti meg az ügyféli jogállás, ezért általános tájékoztatással fogok szolgálni az alábbiak szerint:
 
2006 óta az ingatlan – melyen az élelmiszerüzlet is üzemelt – tulajdonosa fenntartóként piacot üzemeltetett a 2060 Bicske, Bocskai köz 2567/1 hrsz-ú ingatlanon jogerős engedély birtokában.
Hivatkozott fenntartó gazdasági társaságként 2013. év végéig üzemeltette a piacot, ameddig az ingatlan tulajdonosa volt. A cégnyilvántartás adatai szerint e gazdasági társaság meg is szűnt.
Sem az új tulajdonos, sem bárki más nem nyújtott be piacüzemeltetési engedély iránti kérelmet hatóságomhoz, tehát hivatalosan a fenti dátumtól már nem beszélhetünk piacról.
2015-ben ismét tulajdonosváltás történt, azonban továbbra sem nyújtott be senki piacüzemeltetési engedély iránti kérelmet hatóságomhoz.
Lakossági bejelentést követő helyszíni szemle alapján megállapítottam, hogy a valóságban nevezett ingatlan területén továbbra is kereskedelmi tevékenységet folytatnak kvázi piacként, a hatályos jogszabályi előírásokat megsértve, ezért megkerestem az ingatlan tulajdonosát és felszólítottam, hogy 
megfelelő módon igazolja a vásár vagy piac engedélyezését vagy,
engedély hiányában a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rend.) foglalt kötelezettségének tegyen eleget vagy,
amennyiben nem kíván jogszerűen vásárt vagy piacot üzemeltetni az ingatlanon, a kereskedelmi tevékenységeket 15 napon belül szüntesse meg.
Megkeresésemre az ingatlan tulajdonosa tájékoztatott, hogy sem ő sem a bérlő nem adott engedélyt és nem járult hozzá, hogy bármilyen jogi- vagy természetes személy az ingatlan területén piaci- vagy vásári tevékenységet folytasson.
Ennek ellenére tájékoztatom, hogy hivatalomat felkereste egy olyan ügyfél, aki helyi termelői piac üzemeltetése iránti kérelmet kíván benyújtani nevezett ingatlanra. Az eljáró ügyintéző felvilágosította az ügyfelet az adott ügytípusra irányadó szabályokról és átnyújtotta a Korm. rendeletnek megfelelő kérelem formanyomtatványt. Az ügyfél tájékoztatta az eljáró ügyintézőt, hogy a szabályosan kitöltött kérelmet és a szükséges mellékleteket – ideértve a tulajdonos területhasználati hozzájárulását is – ügyfélfogadási időben visszahozza.
A fentiek miatt bízom benne, hogy a bicskei, illetve a Bicske környéki őstermelők szabályosan, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelően üzemeltetett piacon tudják majd kereskedelmi tevékenységüket folytatni a közeljövőben.
Mindazonáltal tájékoztatom, hogy piac üzemeltetésére nem lehet senkit kötelezni, az minden esetben önkéntes elhatározáson alapul.
Tisztelettel:

Fritz Gábor
jegyző
Bicskei Polgármesteri Hivatal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A lényeg kiemelése: "Ennek ellenére tájékoztatom, hogy hivatalomat felkereste egy olyan ügyfél, aki helyi termelői piac üzemeltetése iránti kérelmet kíván benyújtani nevezett ingatlanra. Az eljáró ügyintéző felvilágosította az ügyfelet az adott ügytípusra irányadó szabályokról és átnyújtotta a Korm. rendeletnek megfelelő kérelem formanyomtatványt. Az ügyfél tájékoztatta az eljáró ügyintézőt, hogy a szabályosan kitöltött kérelmet és a szükséges mellékleteket – ideértve a tulajdonos területhasználati hozzájárulását is – ügyfélfogadási időben visszahozza.
A fentiek miatt bízom benne, hogy a bicskei, illetve a Bicske környéki őstermelők szabályosan, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelően üzemeltetett piacon tudják majd kereskedelmi tevékenységüket folytatni a közeljövőben."
süti beállítások módosítása