Mocsári tanár úr a bicskei Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola népszerű, barátságos tanára volt. Bicske alsóra érkezett Komáromból reggel és a megállóhelyre sietett a tanítás végén aktatáskájával - jellegzetes járásával.   

Visszafogottan elegáns volt mindig, jó zakói voltak. A lányok - mint ez a filmből is kiderül - nagyra értékelik személyiségét mind a mai napig. Ismerős arcok és nevek a tanítványok között. Akiknek régi jó tanár sorolja neveit.  Barátságossága mellett ott volt benne a kötelező távolságtartás, a kritikus distancia és valami nagy nyugalom,  konstans derűvel. És a türelme.Plusz még kíváncsi is volt ránk. Érdekeltük, hogy mi van velünk a színpadon, a folyosón stb.  

Belül persze fegyelmezett, rendszerető és akkurátus ember. Ez látszott rajta. Amit tanított, azt máshogy nem tudta volna annyira megtanulni, hogy taníthassa.... Ha probléma adódott, és miért ne adódott volna, jóhiszemű ember módjára csendesen a megoldást kereste. Legalábbis így emlékszem, ilyenek az emlékeim "leképeződései". Íme a film. Amiben akkora szeretet nyilvánul meg feléje, hogy azt hiszem, túl nagyot nem tévedhetek. 

Vaczuláné Sz. Tündi ötlete volt a köszöntés. Komáromban is motoroztak ugyanis férjével. Meglátogatták az osztályfőnököt. Akkor hallotta meg Tündi, hogy 70 éves lesz szeretett tanáruk július végén és mint mondja, ekkor született az alapötlet. Mocsári László első három osztályából 42 vajdás érkezett Mocsári tanár úrék udvarára, beleértve a férjeket.

Tündi Mocsári Lászlóné Anikával egyeztetett, aki a tervet titokban tartotta és segítette is. A szerenád ötlete Tündi osztálytársáé, barátnőéjé, Tóth Zsuzsié volt, aki egyébként a postás szakszervezet elnöke.  A másik 2 osztályban is segítségére volt Szintainé Szűcs Erika , Ács Tünde, Rozovits Regina és nem utolsó sorban Józsa Matild.

Varga Lászlóné Erzsi néni, nagyon kedves tanárnőjük nagy segítséget nyújtott a nevekkel. Erzsike néni a 2017/18 tanévben fejezte be a tanítást. Megkezdte szabadságát és felmentési idejét.

Amúgy köszönjük, amit Jókai szülőföldje tájékán végeztetek, kedves vajdás, felettünk járó, 82-ben,86-ban és 90-ben végzett negyedik cé, mert 89-ben végzett osztályomból - negyedik bé - pedig nem is tanított minket, nemrég kérdezte valaki, amúgy diákosan:

"Mocsárival mi van? Mit lehet róla tudni?"

Szóval nálunk sincs elfelejtve semmi.

Isten éltesse sokáig erőben-egészségben!   

 

 

ia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása