Azt írja a germán eredetű keresztnevének jelentése szerint "vadkan erejű jó barát" (ezért mer ő annyit erdőt járni, én meg vele?), hogy nézd már, mit találtam. Ez a híd az lehet, amit a mai Szent László utcából gyalogúton és az 1-es főútvonal alatt nagyon okosan megépített régi gyalog-aluljárón át lehet megközelíteni vagy az első dűlőből a tó mellett haladva, ha már a másodikból lejöttél a Szélesen vagyis a Szélesborozdán? 

hid_szt_laszlo.jpg

De mondom, éppen úgy viszonyul a híd a templomhoz, mint az életben. Hajója ugyanúgy áll, mondjuk a másik torony is látszódhatna.  És még szerepel is a kép címén, hogy a bicskei. Ez így elég széleskörű egybeesés. Nagyon köszi. A másik bicskei kép is kézenfekvő helyszín lehet, de ez most nekem nem ugrik be. Rég jártam a partot, akkor sem olyan sokat. Az alkotó közel 200 éve született.... Sok víz lefolyt azóta itt a Duna felé. Lassú víz pedig partot mos,ezt éppen mostanában hallottam megint. Vagyis jól megváltoztathatott mindent.  

Hamar megjönnek a válaszok, tippek az olvasóktól a Bicskei táj című mű helyszínét illetően. Szívem szerint egykori  kedvenc helyem, a régi vasúti híd  közelébe tippelném, ami majdnem a mai Jókai Mórról elnevezett utca végétől tekintve jobbra fekszik.Vagy még kijjebb a mai új híd felé. Az épületre oly szívesen ráfognám, hogy a pálinkafőző. Vagy a malom az öreg malom az Öregtószeg elején, de ezt nem merem. Nem tudom. Jól bejárt mosóhely lehet.         

Ezek az alkotók nem akármilyen nevek.Már akiknek társaságában Molnár József szerepel.   Mednyánszky? Molnár C.? Kokas? Ismeretlen magyar festő? (Mert utóbbi  is lehet ám bárki :) Kész. 

Ennek a Bicskei tájnak a kikiáltási ára is meghökkentő számomra: 3,8 millióról indult 2016-ban. Nem tudom, most kinél lehet. Lehet, hogy nem is vitték el. De ha rátekintünk a képre és a művész életművére, máris választ kaphatunk a kikiáltási árra.  

 

ia 

patak.jpg    

103. TÉTEL
MOLNÁR JÓZSEF (1821-1899) - Bicskei táj
Festmények
188x126 cm, olaj, vászon
jel. j. l. Molnár J.
Reprodukálva: 
Turcsányi Erzsébet: Molnár József 
A Budapesti Kir. Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Művészettörténeti és Keresztényrégészeti Intézetének Dolgozatai 
Budapest, 1938.
148. o., 238. tétel
Kikiáltási ár: 3.800.000 Ft

    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egy nagyon jól meg festett festmény az még több lesz az árverésen az biztos!!
süti beállítások módosítása