Nagy fákat vágtak ki a tavaszi szünetben a Prohászka utcai általános iskola udvaráról. Nem télen, hanem tavasszal tették.  

pro2.jpg

 

A május 3-án látható maradványokat ábrázolják képeink. A szülők szerint az hagyján, hogy télen kell a fát kivágni, nem pedig az intenzívebb vegetációs időszakban.

pro.jpg

 

De a munkálatok után a régi fákat romjaikban meghagyva az udvaron az iskolai napokra, milyen eljárás? Munkaterület ez vagy iskolaudvar?

 

Nincs Bicskén testület, jegyző, polgármester, alpolgármester és országgyűlési képviselő több dimenziós titkárságokkal?!  Nincs honlap, újság és tévé?

pro3.jpg

 

Az önkormányzat és az iskola vezetése miért nem tájékoztatta indoklással együtt a szülői munkaközösséget, a tantestületet és közvetve a tanulókat, hogy a fákat ki fogják vágni, továbbá ilyen és ilyen fákat ültetnek helyettük?  

 

Az önkormányzat városinak mondott hivatalos felületein miért nincs erről egy szó sem?

 

Arról nem gondolkodtak el a választottak, akik között sok a pedagógus, szociálpedagógus, hogy ez kifejezetten rossz iskolapéldája a környezetünk megbecsülésének?     

 

Volt egy súlyos eset tavaly, amikor egy hatalmas, elkorhadt ág leszakadt. Szerencsére senkiben- semmiben nem tett kárt. Hozzáértők megnézték minden oldalról.Az érintett fáról, és minden iskolai fáról  minden veszélyes részt eltávolítottak, akár a főtéri akácokról, amik mára szépek.

 

Igen, lehet kritizálni az idős fák eszetlen kivágását, de ha nem ismerjük az állapot/kockázat részleteit, akkor ez nem lehet alapos. Miért nem ismertették? Miért nincs tájékoztatás? Mitől féltek? Ez nem a saját magántulajdonban lévő udvaruk.   

Ismert, hogy a fák megfontolt védőinek, ha a fáknak ismerői is, tudomásul kell venni, hogy az öreg fák veszélyesek is lehetnek.

Csak egy példa, amit már megírt a bicskeiek blogja:  néhány éve a főtéren egy akácról a friss hajtás szakadt rá egy autóra. Csak mert nagyon hirtelen vett fel nagy mennyiségű vizet, amihez nem erősödött meg a korábbi ifjításból fejlődött ág.

De a közelmúltban is elküldték/zavarták a tűzoltókat egy másik akácfától, amiről leszakadt egy ág. Később persze, kiderült, több helyen is szét volt már hasadva, csak idő kérdése volt, hogy akár tragédiát okozzon.  


Tehát tegyük fel, hogy ezeket a fákat 1. ilyen módon, 2. ebben az időpontban, 3. maradványait iskolai napokra otthagyva kellett eltávolítani és kész.

De ezzel sincs megmagyarázva, hogy miért kell a köz tájékoztatása nélkül kidönteni egy 100 éves iskola udvaráról a fákat!

 

Miért nem lehet meghirdetni a szülők és tanerők által, hogy gyerekek, ezek a fák veszélyesek, ki köll őket vágni, fényképezzetek, mert ők már nem lesznek itt a szünet után, de együtt, veletek ültetjük az új csemetéket.  Hallelujah.    

 

De tegyük fel, hogy a felelős polgármester/alpolgármester/képviselő  így védekezne: a KLIK hatásköre, semmi közünk hozzá. Ez azért lenne tarthatatlan, mert az épület, a telek az önkormányzat tulajdona. Itt a KLIK ugyanúgy nem végezhet munkákat az iskola vezetésével valamint  önkormányzattal való egyeztetés nélkül, mint ahogy ezt  elvileg a Nairobi Zsiráf Centrum vagy a NASA sem tehetné meg ugyanitt.

 

Vagyis erről az önkormányzat korifeusainak tudnia kellett.  Akik mint híres demokraták - tenger-mélyen hallgattak róla és még arról sem tudtak felelős vezetőként, választott képviselőként gondoskodni, hogy iskolaidőre teljes rend legyen a területen. Márpedig ez alapvető elvárás szerint feladatuk  kellett volna, hogy legyen.

 

Persze, nem nagy dolog, csak idő kérdése új fákat ültetni, szépen parkosítani, szebbé tenni mint valaha volt. Fiatal fák is láthatók a felső udvaron, a Bócz-ház udvarán. Régen kivágott öreg fa majdnem földszíni csonkjában látható, hogy korábban virágokat ültettek bele.

 

Ha az az érv https://plantae.hu/nyarfa-allergia/, hogy ezek a veszélyes fák részben nyárfák voltak, aminek pollenjeire sok az allergiás, a következő kérdések akkor is feltétel nélkül jogosak maradnak:

miért nem tájékoztatták a város lakóit, az iskola dolgozóit, diákjait?

Egy iskola területén  - iskolapéldaként - miért nem szabályosan, télen vágnak?

Mit keresnek a maradványok az iskola területén iskolaidőben?   



Az udvaron láthatók egyes játszótér elemek lezárva. Nem kell itt újat csinálni, hiszen használhatók,  csak folyamatosan ellenőrizni, javítani kellene (Ki a felelőse?) Ebben az esetben nem fordulhatna elő, hogy tanítási idő alatt meg kell tiltani a használatát.    A példamutatásra kellene koncentrálni egy iskolában - ezt látja a gyerek, ebben nő fel, így kell intézni a dolgokat? Ha már ennyire fontos a felnövekvő ifjúság ebben az országban!   



Miért nem lehetett tavaly nyáron nekilátni építtetni és/vagy felújítani  a bicskei iskolaudvarra játszóhelyet tisztelt miniszterelnöki biztos? Túl nagy lobbi-erőt igénylő feladat? És ha már a focinál tartunk, a kispályán nem lehetne széppé mázolni a kapufákat? 

 

Kérdéseket tartalmazó cikkünket elküldjük egy hivatalos címre, hogy válaszolhasson az önkormányzati vezetés. 

 

 

ia  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása