Minden, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolába járó alsó tagozatos tanulónak minden tanítási napon, tanítói kíséretében ideiglenesen és ismeretlen ideig át kell járnia a Prohászka utcai épületből a Szent István úti iskolaépületbe ebédelni. Szervezetlenség, átgondolatlanság, a legkisebb iskolásokat rosszul érintő döntés érhető tetten, ami terheket ró minden érintettre.

459435448_1116484356581602_6067940854325114050_n.jpg

 A Prohászkai utcai zöld ház, az ebédlő  bezárásáról döntöttek ugyanis. Tették ezt  a tanév második hetében...

A munkálatoknak legkésőbb már a 2024-es nyári szünet első napján meg kellett volna kezdődnie azért, hogy minden alsós gyerek minden nap - ne kényszerüljön átjárni a kb. 700 méterre fekvő Szent István úti iskolába ebédelni gyalog vagy busszal - kitéve akár az időjárási viszontagságainak is.

Lépéskényszer volt ez a mostani döntés, már nem tehettek mást, aminek az az egyszerű oka, hogy nem újították fel az épületet a nyári vakációban vagy az elmúlt évtized nyári szünetei idején. 

 A ház állapota évekkel ezelőtt is rossz volt. Csak az nem látta, aki nem akarta. Csak az nem vett róla tudomást, aki nem akart. 

Most, hogy az "ebédlőt" be kellett zárni, mindeközben például nincs olyan viszony a keresztény iskolával hogy ott meg lehetne ebédelniük, akkor pénz szükséges. Vagy busszal kell szállítani a gyerekeket oda-vissza, ahol van tálalókonyha vagy ki kell alakítani a Prohászka utcai iskolaépületben  egy ideiglenes ebédlőt. Rossz időben ez a napi sétáltatás pl.  a tanuszodába, majd enni és egyéb helyekre nem könnyű feladat se gyereknek, se szülőnek, se pedagógusnak.

459435585_1116484289914942_8110892928762019216_n.jpg

A polgármester posztolt egyet a Facebook-on. Önmagában a poszt is elárulja a felelősség hárításának kifejezett szándékát, hiszen a tető nem máról holnapra lett problémás, hanem hosszú évekkel ezelőtt - vajon mindeközben hol volt a 2008 ősze óta regnáló városvezetés jó gazdához illő gondossága éppen a bicskei kisiskolások ebédlőjét illetően?

 Az épület és annak problémás hátsó része 2013-tól a tankerület vagyonkezelésében van, Tantermek voltak benne már korábbról, egy helyütt pár éve egy az egyben leszakadt a födém.

Vajon milyen gondos gazda vagyonkezelésről beszélhetünk, ha ez előfordulhat?

Tapsra várt volna azóta is a vagyonkezelő, vagy a tisztelt tulajdonos?

 Fogadni mernék, hogy a hátsó rész teljes bontása következik, mert amikor ráfordítás szükségessége tűnik fel a horizonton, akkor az állam köszöni szépen, már annyira nem is kell semmire az a házrész, mehet a levesbe. 

 Emlékezhetünk, hogy idén télen a polgármestertől hangzott el, hogy az elmúlt 20 év legjobb költségvetését fogadják el.

És akkor a leges legnagyobb és legcsodálatosabb költségvetés idején nem számolnak fel egy akár veszélyforrást is jelentő romosodást két iskolaépület között fekvő, abszolút iskolai területen  egy olyan ingatlan hátsó részében - szünidőben -, amit iskolai ebédlőnek használnak?! "Mi folyik itt Gyöngyösön?!"

Nem álltak neki idén nyáron a vakáció első napján?! A rettenetesen jó költségvetésben nincsen forrás egy ilyen alapfeladatra? És az elmúlt években sem volt? De már látom a hárítást a tankerületre. (Tipikus bizonyítéka ez annak, hogy nem lett volna szabad az iskolák fenntartását elvenni a magyar önkormányzatoktól, mert két szék közt a pad alá esik a magyar iskola.)

És tessék mondani, ennyi karakán kiállás nincs a bicskei grémiumban, hogy akár a tankerület nélkül megszüntessenek egy iskolai területen egy régi bicskei épületben fennálló veszélyforrást a gyerekek védelmében a nyári szünet idején, hogy ne kelljen a teljes alsó tagozatot hetekig-hónapokig zarándokoltatni egy napi menüért?!  

Hogyan maradhatott el mindez éveken át egy helytörténeti emléket jelentő ingatlan esetén, aminek homlokzata része a városképnek? 

459945731_1116484306581607_1967936270423940011_n.jpg


(Frissítés pontosítás szeptember 17-én, e cikk megjelenése utáni reggel:
Az étkeztetés feladata az önkormányzaté, amit a saját cégével, a Városi Konyhával lát el. A Zöld Ház is az önkormányzat tulajdona, ahol az ebédeltetést végzi. (A tulajdonról nem is írtunk másképpen a cikkben.) De ebben az ügyben a cikk feltételezése ellenére nincs szerepe a Tankerületnek. Ez az információ kiüti tehát azt a tegnap feltételezett lehetőséget, hogy a Tankerülettel voltak hatásköri viták. Ez viszont sajnos tovább mélyíti a bicskei önkormányzat vezetésének és az iskola volt igazgatójának (aki egyben képviselő is) - felelősségét a kialakult helyzetért.
Áttekintve jegyzőkönyveket megállapítható, hogy a képviselő-testület 2024. március 27-i ülésen tárgyalt az EU -hátterű TOP pályázatról a Zöld Ház energetikai korszerűsítése érdekében. Ehhez 7 millió forint feletti tervdokumentáció kellett, aminek elkészítésére egy csákvári cég ajánlatát fogadták el.
Egy 2024. mjus 24-i előterjesztésben és határozati javaslatban olvasható, hogy "Bicske város esetében adminisztratív hiba miatt a „ZÖLD HÁZ” a védett helyi értékek közül a rendeletből véletlenül kimaradt, annak ellenére, hogy az arculati kézikönyv számos helyen említi.
Az épületet műemléki szakmérnök bevonásával felmértük, és a felújítási terveit úgy készítettük elő, hogy a védendő épületrészek megőrzésre és felújításra kerülhessenek.
Fontos lenne, hogy továbbra is helyi védett érték legyen az épület, mint a város egyik fontos építészeti értéke, ezért kezdeményezzük a helyi védelem elrendelését a Prohászka Ottokár utca 3. számú (1292 hrsz.) épületre."
A tegnapi cikkben leírt feltételezés ellenére váltig bízunk abban, hogy az ingatlan hátsó részét nem bontják el, hanem felújítják azt.)

(Újabb frissítés 17-én este: 

a tulajdon az önkormányzaté, a részleges vagyonkezelés a tankeré a két tanterem okán.
A tantermek födémje egy-két éve leszakadt, azóta azokat nem használják, azt a részt bontani tervezik. Az udvari fotómon a belső, alacsonyabb tetőjű épületrészre vár bontás.
Az önkormányzat EU-s hátterű pályázata az első épületrészre, a konyha-étkező részre vonatkozik.) 

 

Bicskei képeslap a XX. század elejéről - Bicskei Szó (blog.hu) 1905-1910 között készült bicskei képeslapot - Imeli László úr gyűjteményéből. Tűzoltó gyakorlatot láthatunk rajta a Községi Óvoda előtt, ami az akkori Tót utcában működött, aminek ma Prohászka utca a neve. A Községi Óvoda egykori épülete a később ott megépült általános iskola helyén állott. Bal szélen a "zöld ház", a korábbi zeneiskola épülete látható, ami korábban kollégium volt.

orazenesuli_1.jpg

Fotó: Varga Imre esperes Ez a toronyóralap, amit tán sosem láthattunk még ilyen nagyításban. Micsoda óramutatók, nagy szívekkel a végén. Milyen jó kis árnyéka van betlehemi csillag formájú végének az októberi (2012) nyárban negyed három után - de itt leginkább az tetszik nekem, hogy távolabb látszódik a "Tót utca" részlete is, tudom, hol állt a kamera, mert bár kell egy másodperc, de lassan kivehető a Bischoff ház, a későbbi Bócz ház - városunk jellegzetes épülete a Szent László és a Csokonai iskolák között. Népi nevén a Zöldház vagy egyszerűen "Ződház".

A 12 éve készült kép és az időmérő pontosan rámutat, család- és gyermekközpontú kommunikációban mennyi idő lett volna a részint romokban álló iskolai ebédlő rendbehozására.

 

Ami ráadásul helytörténeti emlék. Úgy tudtam, hogy a városvezetésben (a most távozott iskolaigazgatóval együtt) csakis patrióták és lokálpatrióták ülnek.

 

Végezetül a polgármesteri Facebook-bejegyzése a 2024/25-ös általános iskolai tanév második felében:

 

“A Prohászka O. utca 1. szám alatti tálalókonyhát és étkezőt, a "zöld házat" Bicske Város Önkormányzata régóta szeretné felújítani. A megvalósításhoz szükséges pályázatot benyújtottuk, ám döntés egyelőre nincs, az építkezés viszont csak a támogatói döntést követően kezdődhet meg. Az épület udvar felé néző tetőszerkezete és födémje rossz műszaki állapotba került, ezért a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és a Bicske Városi Konyha vezetésével egyeztetve annak bezárásáról döntöttünk. Ideiglenesen a gyerekek az iskola Szent István úti épületében tudnak étkezni.

A meggyengült részek alátámasztásra kerültek, biztonságos az épület, de a gyerekek érdekében döntöttünk az étkeztetés áthelyezéséről. Szeretném jelezni, hogy a pályázati előkészítő munka során teljes műszaki dokumentáció és felmérés készült. A beruházás részleges megkezdéséhez is az irányító hatóság hozzájárulása szükséges, közben elkezdjük a részleges műszaki tartalom kivitelezésének előkészítését.

Amint minden feltétel adott, megkezdjük a felújítást.

Köszönöm türelmüket és megértésüket!”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása