Molnár Dániel képviselő (Momentum) jutatta el a Bicskei Szóhoz az alábbi adatokat.

Annyi felvezető szükséges a Bicskei Szó szerkesztőjének részéről: 1. eltűnt, nem bánom, nekem nem hiányzik.  Állítottam, hogy hasznosítani lehetett volna a földszintet, aztán visszavontam, mert mondtak hozzáértők ilyet is, olyat is.  Azt gondoltam, azért nem lehetett volna, mert fennállása során nem fordítottak karbantartására érdemi figyelmet és az idő is eljárt felette. Gondoltam, bármennyire is fontos hely volt, nagyon csúnya lett és a városvezetés pontosan tudja, hogy itt aztán produkciót kell végrehajtani ahhoz - nem szobrot állítani a lehetetlen helyre -, hogy elismeréssel fogadják a cserét. Nekem a zöld sarok koncepció tetszene a legjobban - kertecske, egy-két pad. két magas kerítés, napelemes megvilágítás. A kerítés nem is kerítés, hanem paraván, ami  a lakóháztól és az áruháztól elválasztja, ráfuttatva a zöld..

De arról nem igazán volt részletes tájékoztatás, hogy az állam által nyújtott többszáz milliós támogatás hogyan lett használva, miért pont úgy vagy csak lekéstünk valamit, ezért kellett ennyit fizetnie az önkormányzatnak? Hogy is van ez?

Aztán már a bontáskor látszott, nemcsak nekem, a laikusnak, hogy elhanyagolt volt. De találkoztam olyan nem laikus véleménnyel,  hogy szerkezetileg nem volt gondja az épületnek. Ennyi pénzből hasznosítani is lehetett/kellett volna, akár a szemben lévő saroképületre hajazó felújítás is lehetett volna, mert a módosítás előtt a HÉSZ  rendes tető építését is lehetővé tette. Vagyis nem különösebb építészeti tervezéssel a Göllner-ház "tükrözése" is lehetett volna. Tudom, hogy az a ház utánozhatatlan, különösen felújítása után. Az egykori Áruházon, akár az emeletet lebontva, fás homlokzat, terakotta klasszikus, igazi  cserepes megoldást lehetett volna létrehozni a József Attila u. 1. szám alatt. Mondhatni méltóvá lehetett volna tenni a másik sarokhoz, itt "a két bicskei fő utca" találkozásánál.       

A kérdés mindig az, hogy miért éppen az adott a kornak az építészetét támogatjuk, vagy szidjuk. Pótcselekvés. Az átkos kezdetén a háborúk közti és előtti építészetet cikizték. A nagy háború után újraépített országot szintén szidták már a lágyabb diktatúrában is, ma pedig visszatkintve leszóljuk mindkét korszakot. Miközben a hivatal, a gimi, az sztk, az áruház éppenhogy szükségesek voltak Bicskén. A pártházról személyesen szívesen lemondtam volna. Nem akkor.  Ma. Pontosabban úgy 1987-től fogalmazódtak meg bennem ilyenek.  
A kormányhatározat benne van a bicske.hu honlapon meghivatkozott dátumú közlönybe. 300  millió szerepel, amiből az áruházra, a BTC fejlesztésekre és egyebekre kellett, hogy jusson.   

Képviselői munka lehet a 300 milliós állami támogatás felhasználásának nyilvánosság előtti részletezésének elérése. Az elszámolás.

Ez pedig Molnár Dániel képviselő jegyzete: 

ÍGY NÉZNE KI EGY ÁTLÁTHATÓ KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS

96290001_329049451401035_3718004165666930688_n.jpg

Történelmi dolog történt tegnap, kikerült a város honlapjára egy tételes felsorolás az Áruház tulajdonba vételének és bontásának költségeiről. Nem emlékszem rá, hogy korábban történt volna ehhez hasonló, ezért örömteli a fejlődés, még ha két hónapnyi levelezés és panasz benyújtására is szükség volt ehhez. (előzmények: Bicskei Szó) Az önkormányzat közleménye megtekinthető itt. Nem szeretnék telhetetlennek tűnni, inkább csak javaslatként fogalmaznám meg a továbbiakra: a tételes felsorolás végéről hiányzik az összesítés, és csak további számolások után derül ki, hogy a finanszírozás hogyan oszlik meg a kormánytámogatás és a város saját költségvetése között. Ezért most megmutatom, hogy volna érdemes közzétenni a jövőben a hasonló elszámolásokat. 
A diagramról könnyen leolvasható, hogy az Áruház elbontásáig összesen kicsit több, mint 154 millió forint elköltésével jutottak el. Ebből 93 millió célzott kormánytámogatásként érkezett a városba, a további 61 millió forint költséget Bicske Város Önkormányzata a saját költségvetéséből finanszírozta. A diagram elkészítése néhány percet vesz igénybe, mégis átláthatóvá teszi egy pillanat alatt az elszámolást. Üdvözlendő volna, ha a jövőben rendszeresen megjelennének hasonló elszámolások a város honlapján a transzparencia jegyében. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása