A vasárnapi, szerdai eső utáni kommentekben előkerült számonkérések, egyikük a 12 éve elhunyt bicskei  polgármester felelősségét citálja. 

Jelezném felé a következő néhány tényt, amit a írott véleményalkotás közben nem tanácsos figyelmen kívül hagyni.   
- a nyolcvanas években erőművet terveztek a városba, épült hozzá infrastruktúra, iparvágány, övárok, vasútkorszerűsítés, némi lakossági infrastruktúra fejlesztés is történt. a telepi utcák végében lévő betonelemekből álló árokban vasárnap és csütörtökön hömpölygött a víz a patak felé. Erről egy olvasó volt szíves beszámolni, aki megnézte  
- az önkormányzatiság első 12 évében a csatornán és gázvezetéken, és egy-két szilárd burkolaton kívül (mindegyik lakossági hozzájárulással is kiegészítve) infrastruktúra nem épült. Árkok tekintetében azonban ki kell emelni az akkori  Spar húsüzem Szélescsapásról a városba lejtő szilárd burkolatú csapadékvízelvezető árkát,  ami szintén ennek a korszaknak az eredménye. Sajnos a működése nem tekinthető pozitívnak, de lehet, hogy a Kölcsey utcai torlasz feloldása ebben is segíthet.  
- Szántó János idején utak (sok utca szilárd burkolata) épültek, újultak meg, óvodák bővültek (a kommentelő szerint eltűnt pénzből), vagyis azóta sem látott infrastruktúrafejlesztés történt. Megkezdődött és nagyrészt el is készült  a bicskei uszoda nevű régi álom
- csapadékvíz elvezetésre vonatkozó terv ebből az időből van utoljára (és ez nem biztos, hogy köztudott! én pl. még egyszer sem írtam le). Nem biztos, de mintha ez az előkésztített és bizonyára jól használható terv a városrendezési terv kardinális része

- a 2010-ben hivatalba lépő polgármester kinevezett két képviselőt árok- és csapadékvíz elvezetés felelősnek. Az övárok és a belső árkok rendezése nem történt meg.      
- 2013-ban az állam átvállalta azt az adósságot, amit egyes vélemények szerint roppant alacsony kamata miatt is hiba lett volna nem felvenni és azért is, mert az állam visszafizette (tehát a kommentelő állításával szemben ez egyáltalán nem lejárt követelés volt). Az elmúlt 7 évben a korábbi törlesztőt már önrészként - beruházásokra lehetett fordítani
- 2008 óta (12 év), mióta uniós források is bőven állnak, állhatnak, állhatnának  rendelkezésre, összesen két utca kapott szilárd burkolatot (Kodály és Thököly). Járda elég sok készült.  Az iskolák más forrásból, de fejlődtek. Legalábbis a Prohászkán kettő. A József Attila Iskoláról nem tudunk. A kastély és parkja EU-s forrásból gyarapodott. A Szent István úti iskolaépület állapota kritikus. Nem tudjuk, mit végzett ott a mostani eső. A Vajda János Gimnázium épületével ugyanez a helyzet. Ezek persze nem önkormányzati hatáskörök. De a mindenkori vezetésnek felelőssége és feladata a helyi értékek megőrzése, megmentése.    

Volt fejlődés, az EÜ központnál folytatódott, ami ma aktuális, a polgármesteri hivatal, az állami kormányhivatalról nem tudom milyen forrásból épült, lényeg, hogy van, templom, stb, mind-mind EU és állami támogatásokkal, de az infrastruktúra fejlesztés további előrelépése elmaradt. Továbbra is Állam apuka és a Brüsszeli nagybácsi támogatásán múlik a település fejlődése és szinten tartása. Az elmúlt 12 évben (ennek sok objektív oka van) nem hoztunk jelentős befizetőt. A kereskedelmi központ húsüzeme Szebényi Zsolt idején érkezett. Szántó János idején lett a cég hazai telephelye és központja a bicskei Spar u. 1. alatt, a Szélescsapáson. Ez a cég legnagyobb befizetőnk azóta is.   

A 30 évből tényleg 6 évet ragadunk ki és kérünk számon? Nem igazságtalan ez? 30-nak a 6 nem csak az 5-öd része? Csak kérdezem. Mondjuk egy ötvenéves férfi életét úgy kell megítélni, hogy kiragadunk találomra 10 évet és abból megmondjuk a frankót? Nekem ez új. Azt feltétlezhetjük, hogy a kiragadott 10 év jellemzi a többi 40-t, de tessék-szíves észlelni, hogy ez egy folyamat.  
Nem ebben a 6 évben vezették a Spar vizét a lakóházak közé, nem ebben a 6 évben alakult ki a víznek az útvonala a Csákvári útról a Móricz Zs. utca irányába!
De ebben a 6 évben történt valami fejlődés az árkok kiépülése érdekében is.
Látva az azt követő 12 évet, tehát az elmúlt 12 évet, hogy ha akkor nem épülnek szilárd burkolatok, lehet, hogy a kommentelő ma is sárban járna az utcájában.

Ha kritizálunk, tegyük olyan tárgyilagosan, amennyire csak tőlünk telik. Mérlegeljük a dolgukat, ne indulatok, érdekek, érzelmek határozzanak meg, hanem álljunk a mérleghez és próbáljuk meg közelíteni a szembenálló mérlegnyelveket.  

De mondhatnám úgy is, hogy a középiskolai történelem könyv legérdekesebb részei mindig apró betűkkel voltak (vagy vannak is?) szedve. Erre is érdemes figyelni. Mindig ezzel kezdtem. Mert ha nem kérdezel, lehet, hogy el sem mondja senki. Mert ha nem olvasod, lehet, hogy szegényebb maradsz - legalábbis megfosztod magad. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezekkel az árvízi homokzsákolással mindig az a baj, hogy a végén ott marad. És valahogy utána már senki nem érzi felelősségének, hogy pl. a járdáról elszedjék!
szerintem figyelemmel a várható időjárásra - azért hagyják kinn hosszabb ideig, mert ezek védettséget jelenthetnek. most is érvényben van egy riasztás, ami a megyét is érinti. reméljük, nem lesz baj. ha már nem kellenek, elviszik. ha esetleg mégsem, akkor biztos, hogy az ott élők kérik, aminek eleget tesznek.
süti beállítások módosítása