(Sajnos igen. Nem volt még annyi kurázsi a döntéshozókban, hogy ezt véglegesen betiltsák.  Egy bicskei fórumon megint felmerült, hogy lehet-e égetni, vagy sem.)  Rendszeresen rossz információk, találgatások  terjednek. Nézzük a tényeket. 

fust3_1.jpg

 

Az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5. ) Bm rendelet 225. §
"(1)419 Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos."
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=172805.371247

Tehát eszerint akár tilos is lehetne! DE hogy rendelkezik erről Bicske? 

A köztisztaságról szóló 24/2015. (XII. 2.) helyi rendelet 6.§ így szól:
"(1) Égetni csak a megfelelően előkészített, száraz kerti hulladékot szabad – az emberi egészséget legkevésbé károsító módon – vagyoni és személyi biztonság figyelembevételével lehet.

(2) [1]Az avar és a kerti hulladék égetést kizárólag március 1-től május 31-ig és szeptember 1-től november 30-ig pénteki munkanapokon 10:00 és 19:00 óra között lehet elvégezni"
http://njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh2eg9ed4dr3eo6dt9ee2em3cj2by7by2cb7cc0bz9by6b

Vagyis jogszabály megengedően másként rendelkezik, így jelenleg 3 tavaszi és 3 őszi hónapban péntekenként, ha az munkanap  lehet égetni. Száraz kerti hulladékot.

"Jövő év január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban" - írja az MTI az új, országos szabályozásról. 

Az önkormányzat 20 órán belül reagált cikkünkre. Azt kéri a lakosságtól, hogy ne égessenek kerti hulladékot szabadtéren a pandémia miat. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért tegyük hozzá, hogy jövőre már nem lehet. Kikerül(t) az a sor a jogszabáylból.
@metal: Így van! Jövő év január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.
süti beállítások módosítása