Tűzoltó nap lesz holnap a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság szervezésében, akiknek szolgálattétele kezdetektől és ma is az önkéntességre alapul. A Bicskei Önkéntes Tűzoltósághoz érkezem holnap 9 órára.. A rendezvény a járvány miatt sokkal visszafogottabb lesz, mint rendesen. 
A holnapi esemény sok mindenről szól. Kitüntetések, gyermekrajzpályázat és vonulás. De van itt valami, ami Mikszáth Kálmán tollára kívánkozik. A 221 (!) éves, azaz harmadik évszazádának elején álló Szent Flórián-szobrot a Kossuth u. 51 sz. alatti ház előtt megtekintette a Műemlékvédelem és Gyulavári Pár szobrász. Megállapították, hogy felújítani nem lehet. Éppen ezért a posztamens, a talapzat megújul, amire hanarosan - nem holnap - megérkezik az új szobor, a tökéletes másolat.  Ami már részben kész, de a művész finommunkája még hátra van.
"Jobb kezében attribútuma, bal kezével palástját fogja, fején sisak, jobb lábánál lángok láthatók." Az avatója valószínűleg idén megtörténhet.      
Ami engem megindít, és számomra ez a lényeg: a bicskei tűzoltók a harmadik évszázadában járó öreg  szobrot, munkájuk jelképét új helyére helyezik a szertárba, tető alá. Gondoskodás a Nagy Öregről, aki előtt bicskeiek és átutazók milliói haladtak el a Szél utcán az évszázadok alatt - gyalog, lovon, bakon, platón, különböző felségjelzésű harci járműveken  és autón.   Ügyet sem vetve rá, vagy éppen rápillantva. Alapvetően mind átutazók  voltak és vagyunk. 

"Szent Flórián-szobor

azonosító:
3571
törzsszám:
10131
szélesség (lat):
N 47° 29,722'
hosszúság (lon):
E 18° 37,806'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Plasztika
eredeti főtípus:
szobor
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
2448
település KSH kódja:
10481
földhivatal:
Bicske Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szt. Flórián-szobor, 1800.
:
A szobor az út mellett, a házsor előtti zöldsávban, alacsony vaskerítéssel körülkerített, 2x2 méteres területen áll. Kb 1 méter magas talapzaton kb 110 cm magas szobor, anyaga mészkő. A talapzat minden oldalán tükrös, felirat nélküli, erőteljesen kiülő párkány zárja. Jobb kezében attribútuma, bal kezével palástját fogja, fején sisak, jobb lábánál lángok láthatók." Forrás: http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/3571   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása