Száguldozás és gyorsulási mutatványozás jellemzi Bicske belterületi útjait. Bekanyarodik a motoros vagy az autós, két sarokkal odébb megint befordul, de azért az "élményért" feltekeri magát minimum nyolcvanra akár egy 30-40 km/h-ra korlátozott szakaszban is. Akkor is, ha gyermekintézmény előtt húz el. A főutca, a Vörösmarty utca, a Prohászka, a Kossuth és a Kisfaludy mint sztráda egyeseknek.  De ez az egész város területén jellemző. Az sem zavarja őket, hogy járművük olykor oly hangos, hogy az zavaró. Ez a büszkeségük. Ez az önkifejezésük. Én jól ismerek és tisztelek autósokat, motorosokat, akik tartják és világ életükben tartották magukat a szabályokhoz, mert ha nem is rajonganak az előírásokért, de kisujjukban van és tudják azt is, hogy a szabályok értünk-értük vannak. A füstös és dübörgő száguldozók, akik járműveit adott állapotban a műszakin sem engednék át, minden közlekedőt égetnek, mert sajnos hajlamos az ember általános ítéletet mondani. Néha nem akarom elhinni, hogy vezetői engedélyük van. Sokkal többen vannak Bicskén, akik betartják a szabályokat. Ők a széles tömeg. A magát törvényen kívülinek érző szűkebb réteg műveli ezt, de sajnos egyre többen vannak Bicske utcáin, mert egyre felbátorodnak, ugyanis szabálysértéseiknek valószínűleg semmi következménye.
Hogyan lehetséges az, hogy e balesetveszélyes, szinte orosz ruletthez hasonlító tevékenységüket, amiben a szerencse faktornak jelentős a része (vö.: nem lép elé egy kisgyerek stb.) feltételezésem szerint szankció nélkül megússzák és ezt megengedhetik maguknak Bicskén?
Véleményem szerint három pontban foglalható össze:
1. A poltikának kedvez a hatóság. Valószínűleg ugyanis a poltikának akar megfelelni, amitől itt minden függ és nem lép fel kellőképpen a közlekedésben, mert tévesen azt hiszi, hogy az embereknek ezt meg kell hagyni, az emberek kedvét nem szabad elrontani holmi számonkéréssel. Azért gondolhatja ezt, mert ez a politikának is érdeke, hogy ne legyen elrontva a "zemeberek" jó hangulata. Ez azért tévedés a politika és a hatóság részéről is, mert sokkal többen vagyunk Bicskén, akik kimondatlanul is elvárnánk a rendtételt, a határozottabb, konzekvensebb fellépést a deviáns közlekedési modorral kapcsolatban.  Mert ha ezt így továbbra is hagyják, Bicskén még jobban felbátorodnak a szabálysértők sebesség, levegő- és zajszennyezés tekintetlben - a mi szívügyünk Bicske az ő kis paradicsomuk lesz. Már most is remekül érzik magukat. Mi meg nézhetünk ki a fejükből. A téren sétáltunk egy este. Egy túramotor, talán bömös haladt szép nyugodtan gyönyörű basszussal a Kossuth térről kifelé, a Kossuth utca irányába. Öröm volt látni és hallgatni. Ment vagy 40-el. Miért nem lehet ezt így egy településen belül? De autósókból is sokkal de sokkal több az, aki tekintettel van másokra és nem néz keresztül a környezetén.
2. Lehet, hogy nincs rá elég ember a bicskei rendőrségen vagy a rendőri jelenlét nem megfelelő, mert sok a dolguk, nagy a terület és nincsenek elegen és/vagy nincs elég eszköz. Az eszközállományról fogalmam sincs. De mivel pontosan tudták, hogy mekkora az illetékességi terület, megkaphatták, meg kellett hogy kapják a "szerszámokat" is. Úgy vélem, hogy szemmel látható a folyamatosan cserélődésből, hogy jönnek-mennek a fiatal rendőrök. Nem tudom, hogy szerelnek le vagy mennek máshová, de inkább az első. Az anyagi megbecsülés országos hiánya közismert. A városnak érdeke lenne, hogy akár a volt menekülttábor új részén, akár a megvásárolt ingatlanokban olyan lakhatási lehetőséget biztosítsanak fiatal rendőröknek, ami azt hiszem az önkormányzat részéről is támogatott, de a BM felől biztos. Azért kellene még több támogatás, mert marasztalni kell őket valahogyan, mert ha ők innen elmennek, akkor az újak helyismeret nélkül érkeznek. És ez a tendencia most, feltételezésem szerint. Tudom, hogy a politikusi javadalmakhoz képest krajcáros kis fizetésükből nem tudnak megélni, nemhogy félretenni, ha az albérletet fizetik. Még akkor is, ha azon is van támogatás innen-onnan. El kéne dönteni, hogy mit akarunk.  
3. A harmadik lehetőség az, hogy a fentiek együtt jelen vannak a probléma mögött és még másik is hozzájöhet, amiről én nem tudhatok. 

Beszélgettem egy régi barátommal, aki egy forgalmas megyeszéhelyen él és jól ismeri azt is, ami itt megy Bicskén. Azt mondta, hogy náluk olyan a seriff és a kis seriffek, hogy ott teljesen korrektül, kérlelhetetlenül zajlanak a rendőri intézkedések. Nincs pardon. A közlekedők 90% már jól tudja, hogy hol jár, hogy mit lehet, mit nem, be is tartják a szabályokat.
A közúti közlekedésben való viselkedés pontos makettje a társadalom aktuális állapotának. Tükör. Nézzetek bele. Így van ez nemcsak egy ország, hanem kisebb régiók tekintetében is.
Hallottam egy remek viccet Zsámbékon. Az argentin származású Ferenc pápa - még hivatalba lépése előtt -, barátian azt kérdezte német elődjétől, hogy vajon tudja-e, többnyire hogyan lesznek öngyilkosok az argentinok? A válasz: felmásznak hatalmas egójukra és levetik magukat onnan. Bicske útjain is hatalmas egók érzik magukat remekül, semmi nem számít, egyedül ők... Kérem szépen, ezen kellene változtatni - igen tisztelt önkormányzati választott vezetés és rendőkapitányság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása