Karádi Imre igazgató úr, Bicske díszpolgára - életének kilencvenkettedik évében jár. Szellemi frisseségét megőrizte. Támasza kiváló családja, kiváltképp kedves felesége, Eszter, akinek sok örömet és boldogságot kívánunk 90. születésnapján. Részemről a megtiszteltetés, hogy Karádi tanár úr sorait közölhetem. (Káli Gábor köszöni az együttérzést és minden részvétnyilvánítást. Nem regisztrált közösségi oldalon, hogy "személyesen" köszönetet mondhasson érte, ezért kért arra, hogy tegyem meg..)    

tablokep.jpg


Dr. Káli Ferenc a Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola igazgató-helyettese szeptember 7-én meghalt. Halálának hírére emlékezetemben azonnal felvillantak azok a képek, események, amelyek őt a társadalmi elfogadottság legmagasabb polcára helyezték, melyet eddig csak kevesen tudtak megközelíteni.
De nézzük a fejlődési menetét:
I. kor: Jászapáti 1932-1952; gyermek- és ifjúkor, az elemi és középiskola elvégzése
II. kor: Budapest 1952-1956; ELTE TTK matematika-fizika szakos hallgató
III. kor: 1956-2021; (1992-ben nyugdíjazták)
Munkahelye mindvégig a Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola.
1956/57 tanár
1957/61 osztályfőnök
1962-től harminc éven keresztül az iskola igazgató helyettese 1992-ig
1962-től 30 éven át az iskola felnőtt-oktatásának vezetője 1992-ig
1967-ben, 1971-ben és 1975-ben (12 év) megválasztották országgyűlési képviselőnek.
Életének értelmét a munkája és családja adja. Házassága Klárikával, majd gyermekük születésével létrejött az a család, mely harmóniájával, kiegyensúlyozott hátterével biztosította számára mind az iskolában, mind a közéletben egyre nagyobb és eredményesebbé váló munkáját.
Életének meghatározó alapja a tudásvágy. A miértek, a hogyanok, a keservesen megtalált válaszok, majd a belőlük fakadó újabb ezerfejű sárkányokkal való küzdelmében mindig ő lett a győztes. S ez adja a pedagógiai, közéleti és elsősorban emberi nagyságának sziklaszilárd alapját. A folyamatosan növekvő tudás képét mutatja, hogy hétéves korától az egyetemi diploma megszerzéséig mindegyik iskolai bizonyítványa színjeles, és hogy ezeknek legyen egy fejedelmük, megszerzi szakjából a Cum Laude címet.
Mint ahogyan fiatalon, 30 évesen lett az iskola egyik vezetője, ugyancsak fiatalon, 35 éves korában Bicske választási körzete (párton kívüli) országgyűlési képviselőnek választja, melyet a közösség egyértelmű bizalmából és megelégedettségéből 12 évig visel.
Képviselőként ugyanolyan maradt, mint volt, szerény, nem az érdekli, hogy a neve fönnmaradjon, hanem az, hogy a körzetébe minél több értéket tudjon juttatni.
Intelligenciája - párosulva sokirányú érdeklődésével -, természetessé teszi, hogy kötetlenül el tudjon beszélgetni miniszterekkel, akadémikusokkal, sőt, Kossuth díjas költőkkel, írókkal éppúgy, mint útépítő munkásokkal vagy a szomszéd pékmesterrel.
Ő az aktív képviselők közé tartozik, a törvényalkotási folyamatokat figyelemmel kíséri, de minden bizonnyal a legmaradandóbb a Nemzeti Alaptanterv akkori koncepciójának megalkotásában való részvétel volt.
Figyelemre méltó, hogy az e téren végzett munkájára a külföld is felfigyelt, ugyanis egy alkalommal a francia nagykövet meghívta őt egy követségi vacsorára azért, hogy tőle, mint az egyik legilletékesebbtől kapjon tájékoztatást a magyar oktatásügy modernizálási folyamatáról, helyzetéről.
De térjünk vissza a mi kis iskolánkhoz, hiszen szokatlanul hosszú ideig, 28 évig irányítottuk, biztosítva évtizedeken keresztül a nyugalmat, végső soron a tanulók tanulási kedvét és eredményességét.
De itt az ideje a búcsúnak. Búcsúzom Tőled, de velem együtt több mint száz kollégád, több ezer tanítványod, s közel 40 ezer választópolgár sóhatja együtt: Nyugodj békében!

Karádi Imre
c. igazgató

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása