Tisztelt Szerkesztőség!

Ujszaszi Ignác rokonai, ismerősei köszönetüket fejezik ki a róla megjelent internetes megemlékezésért.

Üdvözlettel:
A család és a barátok

****************************************************

2021.11.12- én elhunyt Ujszászi Ignác, bicskei költő, a BTC egykori kapusa.
A temetési prédikáció itt olvasható, csatolva.

Ujszászi Ignác temetésére (Bicske, 2021.11.20.) az eredeti ("II. Vatikán Zsinat" előtti) latin nyelvű katolikus szertartásban került sor, hagyományhű katolikus pap vezetésével, aki Ignác lelkét gondozta az utóbbi időkben.

E rítusról azt kell tudni, hogy benne a pap - akárcsak a valódi katolikus szentmisében - nem az emberek felé fordul, hanem "nekik háttal", azaz a néppel együtt fordul Istenhez, az elhunytért könyörögve.

Így van ez a "zsinat előtti" katolikus szentmisében is: a pap nem az embereknek beszél, nem feléjük fordul, hanem a néppel együtt fordul Isten felé, a tabernákulum felé, és Istennek mutatja be a szent áldozatot. A nép pedig nem "előadást" vagy "párbeszédet" vár a paptól, nem azt várja, hogy a pap nekik mondjon valamit (a szentbeszédet kivéve - természetesen), hanem csendesen imádkozik a megfelelő célra és szándékokra.
Így aztán nincs arra szükség, hogy a nép "értse" a pap könyörgéseit, hiszen azt a pap Istennek mondja - latinul.

Miért ilyen fontos ez? Lásd itt: https://orapronob.is/kulcskerdesek/

 

 

temetesi_predikacio-page-001.jpg

temetesi_predikacio-page-002.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása