Testületi ülés lesz pénteken.

A héten a parlamentben megszavazták, hogy a polgármesterek fizetése emelkedhet, ha adott településen ki tudják gazdálkodni azt. Korábban ugyanott megszavazták, hogy a minimálbér 20%-al emelkedik, és a bérminimum is nő, sőt, bejelentették, a közfoglalkoztatotti bér is 100 ezerre emelkedik. (Mindeközben Szlovákiában januártól 646 euró lesz a minimálbér.)
Szerencsére és mindannyiunk nagy megkönnyebülésére a parlamenti képviselők éhkoppja is megszűnik, bérük 2021-ben is hazafiasan emelkedett ebben a csúnya inflációban, a forint gyengülésében egy olyan ország déli szomszédjaként, ahol a korona nevű pénzt 2009. január 1-én váltotta az euró. Sebaj, az országgyűlési képviselők bére 2022. márciusban ismét emelkedni fog.
Ebben a viszonyrendszerben a bicskei polgármester az előterjesztések szerint valamiért mégsem érzi úgy, hogy a polgármesteri hivatalban dolgozók bérét is emelni kellene teljes körben vagyis nemcsak a vezetőkét. Pedig szívügye Bicske. Ezen a két linken az előterjesztései olvashatók: 

http://bicske.hu/sites/default/files/eloterjesztesek/nyilt/62_eloterjesztes_illetmenyalap_rendelet.pdf

http://bicske.hu/sites/default/files/eloterjesztesek/nyilt/63_illetmenykieg_rendelet.pdf

Az alapilletmény továbbra is 50 ezer marad a központi 38 650 Ft helyett. A központi alap több éve 38 650, amit néhány éve a törvény engedett emelni, saját hatáskörben.
Az illetménypótlék mértékét a törvény írja elő, azon nem lehet változtatni, Bicskén meg is kapják a munkatársak.
De ne képzeljünk magas fizetéseket az ott dolgozó nem főnökök között. Akadhatnak középfokú végzettségűek, akiknél ki kell egészíteni a bérminimum (!) összegére a központi ukáz szerint, mert az alatt voltak.
És persze ha mindenhol máshol megy az emelés, ahol csillapítani kell a hangulatot (közszférában, egészségügyben, oktatásban és természetesen a versenyszférában is), akkor éppen az önkormányzati dolgozók esetében miért marad el? Ők is a romló forintért vásárolnak.

Az alábbi közgazdászi gondolatmenet kulcsmondataI: "A pénzkiöntés ráadásul kétszeresen fedezetlen. Nincs mögötte érdemi belföldi megtakarítás, illetve adóbevétel, ezért törvényszerűen inflációt okoz. Jó részét az uniós támogatások megelőlegezéséből költi a kormány. Így ez olyan pénz, amely még be sem jött, nem is tudjuk mikor fog megérkezni. Az így kialakuló túlkereslet és nyomában az infláció, valamint a tovább romló külső egyensúlyhiány devizaoldalról is fedezetlen, azaz a külső adósságot is növelheti."

"Ezek az összegek egyetlen társadalmi vagy strukturális feszültséget sem mérsékelnek tartósan. A rendvédelmi dolgozóknak 2023 januárjától ugyanúgy alacsony lesz a bére a hat havi prémium kifizetése után is. A pedagógusok arcátlanul alacsony bérét nem érintik az intézkedések, mint ahogy a nem orvos egészségügyi dolgozókét sem. Az osztogatás nem szól a szociális szférában vagy az önkormányzatoknál dolgozók bérének rendezésről. Nem hoz előrelépést a környezetvédelemben, a digitalizációban, az oktatásban, az egészségügyben, az innovációban. E problémákat nyilvánvalóan egyszerre nem lehet megoldani, de három-négy év alatt, előrelátó programmal - az egyensúlyt is szem előtt tartva -, és megállapodásokkal jelentősen lehetne rajtuk javítani. A pénzkiöntés ráadásul kétszeresen fedezetlen. Nincs mögötte érdemi belföldi megtakarítás, illetve adóbevétel, ezért törvényszerűen inflációt okoz. Jó részét az uniós támogatások megelőlegezéséből költi a kormány. Így ez olyan pénz, amely még be sem jött, nem is tudjuk mikor fog megérkezni. Az így kialakuló túlkereslet és nyomában az infláció, valamint a tovább romló külső egyensúlyhiány devizaoldalról is fedezetlen, azaz a külső adósságot is növelheti. Már annyit emelkedett az állampapírok hozama is, hogy évi 300 milliárd forintos többletkiadással jár."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása