Hadd mutassam meg szerény helytörténeti gyűjteményem legújabb kincsét. Ezt szintén Káli tanár úrnak köszönhetjük, aki megőrizte. Digitalizálásában ezúttal is a Nagy Károly Városi Könyvtár munkatársai segítettek engem, az emléket együttműködésünk keretében természetesen a Helytörténeti Gyűjteményben is elhelyezték.  

A szóban forgó bicskei szakmunkásképző tervéről vagy sorsáról semmit sem tudok, még csak nem is hallottam róla. De azt tudom, hogy kiket kérdezhetnék meg. Íme a postai levélpapírra írott beszámoló. Nemsokkal a megjelenés után Mikus Györgyi küldött levelet:  "Olvastam Szabó Gyurka bácsi levelét; apukám is idejárt Válból, de még az '50-es évek végén - kőműves ipari tanuló volt. Ő a gyakorlatát Válon, egy kisiparosnál végezte, aztán nála dolgozott,  de öregapám is kőműves mester volt.  Katona Feri bácsi felesége, Magdi néni volt a tesi tanára /emlékeim szerint, de megkérdezni már nem tudom, mert elköltözött a földi létből/. Érdekes levél; és úgy tűnik, sok minden (pl. fizetésbeli megbecsültség, kuncsorgás a dolgokért, hogy működjenek....) nem változott azóta sem. Üdv: Györgyi" 

Megkérdeztem, megjelenhet-e névvel vagy név nélkül. Györgyi válasza:

"Persze. Anyukámnál megvannak az ipari tanulós könyvek is, a számolási feladatok, ha megyek hozzá /néhány hét múlva/, átnézem. Lehet, hogy találok pl. Gyurka bácsi aláírást, egyebet."   

Február 25-én a Könyvtárban kezembe került az 1-es számú Általános Iskola jubileumi kiadványa. A bevezetőben is olvasható, hogy a 60-as években szakmunkásképző iskolai osztályok is működtek nálunk, elősegítve a bicskei és Bicske környéki kisiparosok utánpótlását. Ez akkor egy hézagpótló képzés volt, ami betöltve szerepét, később meg is szűnt - zárul a bekezdés.  

 

szabo_gyorgy_levele_1969_1.jpg

 

 

szabo_gyorgy_levele_1969_2.jpg

 

 

szabo_gyorgy_levele_1969_3.jpg

 

szabo_gyorgy_levele_1969_4.jpg

 

szabo_gyorgy_levele_1969_5.jpg

 

szabo_gyorgy_levele_1969_6.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása