Két kárpátaljai menekült családot fogadott be Baranyi Edit (Konkoly Edit, mert őt sokan így is ismerjük) a szári Élni jó házba vagyis a saját otthonába. Ők a munkahelyek érdekében már Esztergomba és Tatabányára költöztek.

10468050_670048659746200_1908407613101448354_o.jpg

Erről a katolikus hírportálon jelent meg riport. Edit sokadik színjátszó táborát készíti elő gyerekeknek Száron. Ezt kézműves tábor követi július 11-vel. Ide érkezik 12 kárpátaljai menekült családból származó gyermek is.

- Szállásuk, étkezéseik költségéből magam is  részt vállalok - mondja Edit. - De ha bárki bármivel segíteni tud minket ebben, örömmel fogadom. Lehet az élelmiszer, tartós élelmiszer, gyümölcs,  utalás vagy önkéntes munka vállalása a táborban. Például kézművesektől, akik szívesen megmutatnák tudásukat. Az önkéntes munka nem egyszerű ebben az egy hétben, mert a megtámadott hazájuktól a háború miatt elszakadt gyerekek traumatizáltak lehetnek, akárcsak egész családjuk, a felnőttekkel együtt. A rossz álom erre egy enyhe kifejezés. A házam egy nagy és szép parasztház nagy kerttel és udvarral a főutca elején. Falusi vendéglátásból élek, az első szobák alapvetően erre szolgának itt a Vértesben.

Edit újságíróként dolgozott, könyvei jelentek meg, 2000-től rövid ideig a bicskei önkormányzati lapot is szerkesztette. Néhány évvel ezelőtt részese voltam egy keresztény összefogásnak a portáján. Nagy bográcsokban főztünk, kondérokba tettük és autóval egy IX. kerületi plébániára vittük, ahol hajléktalanoknak ki is osztottuk, ami inkább agapé, szeretetvendégség volt mint "osztás". 

Mostani szolgálatával olyan gyerekek mellé áll kedves, szép, igényes kilapcsolódást jelentő programmal civilként, akiknek ez mindenképpen jól fog jönni. Az Élni jó ház oldalán Edit ezt írja:

"Sziasztok! Miután elhatároztam, hogy kárpátaljai gyerekeket fogadunk be a szári színjátszó táborba, szembesültem néhány dologgal. Egyrészt, hogy mindenkit nem tudunk egyszerre elszállásolni, etetni, szóval logisztikailag túl nagy a feladat. Másrészt, hogy a kárpátaljai gyerekek közül többen nem tudnak írni olvasni a háború miatt, a költözés miatt, a traumák miatt, ami gondot kozhat a szereptanulásban. Ezért úgy döntöttem, hogy bár néhány gyermek marad a színjátszóban, de többeknek csinálunk egy kézműves tábort a rá következő héten, ami július 11-15 között lesz. S már vagyunk egy páran, Dávid és Péter, Krisztofer és Józsika, Johanna és Roland, Makszim és Annamari, és Henrietta. Hozzájuk, és akik még közben csatlakoznak keresünk önkénteseket, akik velünk lennének egy hétig, itt is aludnának a vendégházban. S továbbra is keresünk adományozókat is, akikben él a társadalmi felelősségvállalás, és szívesen adakoznak gyerekek javára nemes célokra. A számlaszámunk továbbra is: 11773360-30818697, külföldről: IBAN: HU49 11773360-30818697, Swift kód: OTPVHUHB, számlatulajdonos: Baranyi Edit, közlemény rovatba: adomány táboroztatáshoz.

Köszönjük eddigi támogatóinknak ( Ágotának, Erzsébetnek, Dórának és Juditnak, Markának, Marinak, Erikának, Andrásnak, Péternek, Ilonának ) a nagylelkűségüket!

Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a törvény és a próféták tanítása. A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják. (Mt.7,6 12-14)"

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása