Valamikor 2008 körül még (pályázatos) tervek voltak a bicskei lerakó fejlesztésére. Ekkor még a Saubermacher-Bicske Kft volt a szolgáltató, szakemberek vezették, irányították.

 

2010 körül megszűnt a lerakási lehetőség

2012-ben megváltozott a hulladékgazdálkodás szabályozási környezete, az aktuális polgármester (Tessely Zoltán) mindenképpen olyan cégben gondolkodott, aki közszolgáltató lehet (ehhez többségi önkormányzati vagy állami tulajdon volt a feltétel).

Ennek megfelelve került kivásárlásra a Saubermacher-Bicske Kft-ből a többségi tulajdonos, a vételárra több mint 600 millió forint állami támogatást kapott a helyhatóság.

Megszületett a 100% önkormányzati tulajdonú Zöld Bicske Kft., vezetője ma már a Tessely Zoltán elnökölte BTC-nek a foci kft-jét vezeti.

 

A Zöld Bicske születésekor a munkahelyek és a piaci területeinek a megtartása volt a szlogen, Bicske és az esztergomi-pilisi régió volt a szolgáltatási terület

 

Az esztergomi terület gyakorlatilag egy-két év alatt eltűnt, leépült, mert képtelenek voltak a szolgáltatásra, vagyis ZB-ként már piacvesztés jellemezte a cég startját is. Nyilvánosan is jelentek meg olyan mondatok településvezetőktől, hogy ilyen rossz szolgáltatójuk még sosem volt.

 

A ZB működése alatt minden évben 10 milliókban mérték a veszteséget, a járműparkja egy korábbi polgármester hivatali idejében vásárolt autókból állt, de csak csúszott lefelé a cég. A pénzügyi problémákat jellemzi, hogy a hulladékot csak messze fogadták be átutalásos (késedelmes) fizetéssel, közel csak azonnali fizetéssel engedték őket a lerakóra.

 

2019-ben a Vertikál megegyezett egy konzorciumi formában a ZB-vel, „segítő kezet” nyújtott, amit az önkormányzat tudomásul vett. Ha észrevették a piacszerzési törekvést és mégis asszisztáltak, az nem jó, ha észre sem vették, az még kevésbé jó.

 

2020-ra gyakorlatilag mentőövet dobott a szakmailag felkészült Vertikál, felvásárolta a ZB többségi tulajdonát egy másik, saját céggel karöltve. Ekkor távozott egy személyes konfliktus miatt is az addigi, nem szakmai cégvezető.

Az önkormányzat nem igazán értelmezhető módon ragaszkodott tulajdonrészhez, ami már gyakorlatilag csak olyan befolyást biztosított, hogy ki dolgozhat a cégnél.

 

Lett szakmai ügyvezető, kézi irányítással, de a csodák elmaradtak, a cég teljesen lecsúszott.

Az utolsó ügyvezető a gesztenyét magának kapirgálta ki az átalakuló rendszerben, saját cégét hozta helyzetbe a ZB-vel szemben, ezzel megérkeztünk a Collect Viridis-hez, biatorbágyi tulajdonossal.

 

A CV megjelenése érdekes, a cég alakulása, a helyhatósághoz érkező levelek alapján a vezetésnek tudnia kellett, hogy az ügyvezetőjük valójában minek érdekében cselekszik. 

 

Az gyenge PR szöveg volt, hogy a cég átveszi  dolgozókat, a telephelyet tovább működteti. Hamarabb kért és kapott engedélyt az önkormányzat telephelyének használatára, mint hogy az önkormányzat döntött volna róla.

A dolgozók jól jöttek a cégnek, nem kellett toborozni ki tudja mennyi pénzért munkavállalókat, készen kapta őket. Kegyelmi ajándék. 

 

A CV-önkormányzat egyéb fura ügyletei a közelmúltból ismertek, pl az a 28 milliós támogatás valószínűleg képviselői fellépés következtében elvetett gondolata, amiből sosem derült ki, az egész céget meg akarták-e venni belőle?

 

Az önkormányzati üzletrész vásárlási ügyletéből erre is lehet következtetni, hogy a testület  a polgármesterre bízta ennek eldöntését. Érdekes. 

 

És akkor néhány évszám.

 

Bálint Istvánné biztosan alpolgármester volt 2014-től, polgármester 2019-től, vagyis vezetői befolyása volt a Zöld Bicske tulajdonosi oldalán, a fentiek alapján látható, a tulajdonosi felelős gazdálkodásra komoly ráhatása volt. Vagy lehetett volna, ha él vele. 

Bárányos József mindeközben szinte mindmáig gyakorlatilag folyamatosan a cég felügyelő bizottságának tagja volt, sok éve ő az önkormányzat  gazdasági bizottságának vezetője.

 

Keressünk még felelőst? A jegyző, akinek a törvényességi, szabályossági felügyelet is a feladata 2016 óta ül a székében.

Amikor a polgármester autentikus tájékoztatásról beszél, akkor elképesztő olvasni, amit erről ír. Mintha valaki azt mondaná a kezeit mosva, hogy ő itt sem volt. 

 

Az ügyvezető tegnap tájékoztatta a csődeljárás indításáról. ÉS mikor szerette volna tájékoztatni a végrehajtásról, ami a cégkivonat szerint egy hónapja lett bejegyezve?

 

Úgy tűnik likviditási gondok vannak, de a polgármester  szerint ezt majd kezeli a többségi tulajdonos. Ez a cégjogi szabályok szerint nem ennyire egyértelmű, könnyen elképzelhető, hogy a kisebbségi tulajdonosnak is helyt kell állni - arányosan.

 

Mindeközben a Zöld Bicske a kötelezettje a bicskei lerakó (ami önkormányzati tulajdon) rekultiválásának, az erről szóló határozat az OKIR felületen megtalálható. Csak remélhető, hogy a ZB összedőlése előtt a rekultivációt elvégzi, mert ha nem, akkor az önkormányzatra  marad befejezetlenül.

Ja, hogy ezt a kötelezettséget okosan nem adták át a CV-nek? 

 

Végezetül.

jelenleg  CV végzi a szolgáltatást, annak ellenére, hogy a jogtár szerint hatályban lévő helyi rendelet a ZB-t nevesíti közszolgáltatóként. Sem a polgármestert, sem a jegyzőt nem zavarja, ha megkérdezi valaki, az lesz a válasz, a törvény felülírta. Ez bizonyára igaz, de a szolgáltatást az új szabályozási környezetben is lehet és kell helyben szabályozni. Csak nem nálunk, mert itt ezzel sem törődnek, „Folytassuk együtt” a félrevezetést? 

 

A Zöld Bicske körüli potentátok figyelmébe: az Állami Számvevőszék is erős kritikát ad arról, hogy mi zajlott és mi nem zajlott ott. 

19065.pdf (asz.hu) 

 

Az ÁSZ kritikája az állami ellenőrző szervezeté a Zöld Bicskéről. 

Kérdésünk: Egy felelős tulajdonos önkormányzat és felügyelő bizottsági pozícióval megbízott helyi korifeusok  mellett ez a céget érintő erős állami kritika mégis hogyan születhetett?  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása