A rendezvény nyitányaként megkoszorúzták a Magyar Óceánrepülők emlékművét. Szántó János (MSZP) Bicske polgármestere köszöntőjében emlékeztetett rá, a tavaly felállított emlékoszloppal azt a helyet jelölték meg, ahol az Atlanti-óceánt első magyarként átrepülő Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor 1931. július 16.-án kényszerleszállást hajtott végre - egy kukoricaföldön.

A repülők a newfoundlandi Harbour Grace repülőtérről Bodmérig tartó 5770 kilométeres utat óránként 250 kilométeres átlagsebességgel, 25 óra 20 perc alatt tették meg. Mátyásföldön kellett volna landolniuk, ott ünneplő tömeg is várta őket, odáig azonban a hajtómű hibája miatt nem jutottak el.

A koszorúzást követően a Falvak Napja rendezvényeinek keretében színpadra léptek a kistérség népi együttesei, ének- és zenekarai. Lovas- és repülőbemutató, ejtőernyős ugrás szórakoztatta a résztvevőket, bemutatkoztak a környékbeli sportegyesületek.

Főzőversenyt rendeztek, s kézművesek kínálták portékáikat, s old timerekben gyönyörködhettek az öreg autók kedvelői. A tervek szerint a jövőben az első magyar óceánrepülőkre való emlékezéssel egybekötve, minden évben megrendezik Bodmér határában a Falvak Napját.

Forrás: uno.hu 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása