Spanyolországban bukkant fel azoknak a kubaiaknak a zöme, akik tavaly októberben érkeztek az Egyesült Államokból hazánkba; mindössze heten maradtak közülük Magyarországon.

A menekültek alig egy hónappal a megérkezésük után kezdtek külföldre szállingózni. A genfi konvenciós úti okmányaik lehetőséget biztosítanak nekik arra, hogy három hónapig szabadon utazhassanak a schengeni övezetben, ám ha ezt követően nem térnek vissza az eredeti befogadó országba - vagyis hazánkba -, akkor elesnek azoktól az anyagi juttatásoktól, amelyeket a befogadó program keretében biztosítanak számukra amerikai forrásokból.

A bicskei befogadó állomást mostanra mind a 28 kubai elhagyta, közülük jelenleg húszan nincsenek már Magyarországon. A HavariaPress információi szerint legtöbbjük Spanyolországban van, így az ottani menekültügyi törvény értelmében - ha sikeresen letelepednek, és munkát is szereznek - nagy valószínűséggel ott is maradhatnak.

Hazánkban mindössze hét kubai maradt, s még egy jelezte, hogy visszatér; ők Budapesten találtak maguknak lakhatást, de elhelyezkedni egyelőre egyiküknek sem sikerült.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folyamatos kapcsolatban van velük, segít nekik közvetítőkön keresztül biztos munkát találni, de ebben a legnagyobb nehézséget a nyelvismeret hiánya jelenti, azzal együtt is, hogy bicskei tartózkodásuk alatt nyelvtanfolyamon vettek részt.

Forrás: Hírszerző 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása