– Múlt héten hétfőn telt be a pohár – meséli Szarka István. – Sokan el sem tudják képzelni, milyen borzasztó egy szemétdomb mellett élni, alig 3-4 méterre van a szoba ablakától. A látvány is elszomorító, de a bűz és a patkányok jelen­léte elviselhetetlen. Meguntam a dolgot, és a jegyzőtől kezdve az összes képviselőn át a szemétszállító cég vezetéséig mindenkiben tudatosítani akartam, hogy ez így nem mehet tovább – mondta a feldühödött lakó.

A helyszínen megjelent a Fidesz és a KDNP részéről Pálffy Károly, Döme László, Adravecz Tamás, Tessely Zoltán, valamint Bőcsné Petrohán Mária. Igyekeztek a többi képviselőt is oda hívni, de nem sikerült. Telefonon értesítették Rák Józsefet, a Saubermacher-Bicske Kft. ügyvezetőjét és Molnár Julianna jegyzőt is, és a segítségükkel sikerült legalább a konténerek mellett talált sózott birkabőröket elvitetniük a városgazdálkodás egyik munkatársával.

– Szerintem nem így kellett volna bevezetni a szelektív gyűjtést, mert ezt az emberekre láthatóan nem lehet csak úgy rábízni. Úgy jelölték ki a sziget helyét is, hogy egyetlen közelben lakót sem kérdeztek meg róla. Azt gondolom, belátható időn belül az egyetlen jó intézkedés az lenne, ha megfelelő helyre költöztetnék a szigetet. Sajnos úgy látom, az önkormányzat dolgozói is csukott szemmel járnak Bicskén, különben már intézkedtek volna – tette hozzá Szarka István.

Nem a helyszínben, hanem a polgárok szemléletében látja a problémát Reinhart Ferenc, aki egy másik gyűjtősziget közelében lakik a Bethlen Gábor utcában. Szerinte az a baj, hogy az emberek látják ugyan, hogy teli vannak a gyűjtőedények, mégis lerakják mellé a szemetüket. Ráadásul sokan a saját kukájuk helyett a szigetekre hordják a hulladékot.
– A megoldás a szemléletváltás lenne, szerintem a lakosság még nem nőtt fel ahhoz, hogy kulturáltan használja a közterületen álló konténereket. Javítana a helyzeten, ha gyakrabban ürítenék őket – közölte Dernhart Ferenc.

Megkerestük a Saubermacher-Bicske Kft.-t is, Kapusi Krisztián régióvezető készséggel elemezte a kialakult helyzetet. Hangsúlyozta: nem az ürítések gyakoriságában keresendő a probléma oka. Vannak helyek, ahol naponta megtelik a konténer, máshol kéthetente, ezért próbálják optimális időpontban üríteni a gyűjtőket.

– Sokszor egyáltalán nem a szelektív gyűjtés fogalmába tartozó elemek, tárgyak, hulladékok vannak a kukák körül. Ezeket nem áll módunkban elszállítani. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy előbb-utóbb minden szigetnél megjelenik a gazdátlan kommunális hulladék. Ezt felszámolni csak úgy lehetne, ha mindenhová őrt állítanánk, ami lehetetlen – jelentette ki Kapusi Krisztián, aki a megoldást a lakásoknál történő szelektív gyűjtésben látja, mert a saját udvarukban a lakók talán nem hoznának létre szeméthegyeket. A kommunális szolgáltató a tervezés fázisában van, közösen az önkormányzattal dolgoznak a projekten. Céldátum még nincs, de amint megvalósul a háztar­tási szelektív gyűjtés, a bicskeieknek lehetősége lesz a „házhoz menő” szelektív gyűjtésre.

Forrás: Helyi Téma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása