Ha lett is volna ilyen szándék, akkor sem lett volna rá jogi lehetőség - mondta az elnök. Már most elfogadták a Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola (VJGPSZ) őszi beiskolázási tervét is. Kemény pénzügyi gondok vannak a megyében, minden más iskolában vannak kifizetetlen számlák. Az állam nem biztosítja a teljes forrást a kötelező feladatok ellátásához. Bicskén a Prelúdium Zeneiskola fenntartása is nagyon nehéz feladat.

- Személy szerint is ragaszkodom a bicskei zeneiskola és középiskola megtartásához és az összes megyei iskolát meg kell tartani - fejezte ki L. Simon László elnök, a Magyar Írószövetség titkára -, tekintettel a nagy múltú iskolák feladataira, diákjaira és tantestületeire. A VJPGSZ diákjainak, szülői munkaközösségének és tanárainak összefogásáról L. Simon László elismeréssel szólt, hiszen a bajban erre mindig szükség van.

Két ciklus óta MSZP kormány dönt a központi források elosztásról és a fideszes vezetésű megyék nem kapják meg a szükséges normatívát a kötelező feladatokra. 2008-hoz képest mind az oktatási, mind a kulturális területen csökkentek az állami normatívák. Csak egy konkrét példa: a 430 ezer lakosú Fejér megyében az egy főre jutó közművelődési normatíva 2005-ben még 409 forint volt, 2008-ban 375 forintra csökkent, idén pedig csak 350 forint. Eközben az infláció, az árak drasztikus emelkedése következtében minden sokkal többe kerül. Emellett csökkentek a megyék saját bevételei is. A lakosság minden bizonnyal örül az örökösödési illeték eltörlésének, de ez sok százmilliós kiesést jelent a megyéknek, amit nem kompenzál a kormányzat. Így nincs miből kipótolnia a csökkenő normatívákat az intézményeket fenntartó önkormányzatoknak.

Ezt a helyzetet hogy kezelje a megye? - teszi fel a kérdést L. Simon László hozzátéve: ezt nem lehet megspórolni például a megyei képviselők költségtérítéséből, mivel ilyen nem is létezik. A Gyurcsány-kormány ezt eltörölte, míg a parlamenti képviselők számla nélkül adható költségtérítése érdekes módon megmaradt. Szinte minden iskolában van rezsi tartozás, amit tovább fog nehezíteni az ÁFA-emelés, ez 1 milliárdos rezsiköltségnél 50 millió forint tesz ki. A kormány megemeli az ÁFA-t, de vajon kompenzálja-e ezért a többletköltségért az intézményeket fenntartó önkormányzatokat?

- A megyék ellehetetlenítése az MSZP kormány érdeke, mert azt akarják bizonyítani, hogy a másik oldal sem alkalmasabb a vezetésre. Csakhogy a kassza kulcsa és a döntés joga náluk van, mi ki vagyunk szolgáltatva nekik - közölte L. Simon László.

Izing Antal - Fotó: Baracskai Bea, Izing Máté

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása