- Nem tudod, hol van a világ vége?

- Dehogynem, innen két évre van. Bár szörnyháton egy év alatt is odaérsz. Elküldjek valakit veled? ...Azzal elment, s rá egy évre ott volt a világ végén. Átlépte a küszöböt, majd leesett az álla a csodálkozástól! Amint belépett, egy terített asztalt látott, mögött egy tavat, s mindenütt csodaszép virágokat... - Sulyok Anna 5. osztályos tanuló (Szent Margit Általános Iskola Szent László tagiskolája) meséjéből olvasható ez az idézet, melyet a fiatal hölgy a Benedek Elek meseíró pályázatra készített, s mely alkotásával korosztálya első helyét érte el. A Bicskei napok programsorozatának részeként rendezték meg a nagy mesegyűjtő és -író születésének 150. évfordulója alkalmából a versenyt, melyre számos tehetséges általános iskolás gyermek jelentkezett. De nem csak a világ végének témáját feszegették a fiatal írók, ahogy azt tette Sulyok Anna, hisz sok minden más is érdekli őket: volt, aki a boldogságról, a békéről írt, más az elfogadásról, a toleranciáról. A szintén 5. osztályos, második helyezett Szentirmai Kornél (Szent Margit Általános Iskola Szent László tagiskolája) a sci-fi világába kalauzolta olvasóit: Azt mondták a Sárkánynak, hogy ha egy kérdésre rosszul felelnek, az övé a Galaxis és az életük. Ha pedig jól válaszolnak, akkor visszakapják Fényanyót, és a Sárkány a halál fia. A Sárkány bólintott, és feltette a kérdést: - Mi az, ami nem kézzel fogható, és mégis csengő hangja van?

Na, a lovagok megint egy esztendőt gondolkoztak, és egyszerre rávágták: - Az énekszó!

Sok hasonló bájos, tanulságos, de mindenképp a gyermeklelkeket megérintő történet íródott ennek a meseíró pályázatnak köszönhetően. A zsűri éppen ezért nem egy első helyezettet választott, hanem korosztályonként rangsorolta az alkotásokat.

A legkisebbek, a harmadik osztályosok közül Illés Amanda (Csokonai általános iskola) nyert, de többen is kaptak különdíjat. A negyedik osztályos versenyzők közül Báder Luca Mária bizonyult a legtehetségesebbnek, valamint Szakács Anikó (mindketten a Szent Margit Általános Iskola Szent László tagiskolájának tanulói) - köztük a zsűri nem tudott dönteni, ezért mindketten elsők lettek. Az ötödik osztályosok első helyezettjeinek nevét már ismerjük, a hatodikosok között pedig különdíjas született Vigyikán Villő (Csokonai általános iskola) személyében.

De a gyerekeknek más okból is kedvező ez az idei Bicskei napok. A művelődési központban tegnap meseországot tártak eléjük, mégpedig kinderfigurák segítségével. A csodás lények világát megidéző foglalkozáson az eseményeknek bizony csak a fantázia szabhatott határt. Csütörtökön szintén a gyerekekre összpontosítanak a felnőttek, ugyanis gyermeknapot rendeznek a Batthyány-kastélyban. Minden évben fantasztikus programokkal várják a kicsiket a szervezők, a csodás környezet pedig már csak hab a tortán. S ha még az idő is jó lesz, akkor igazi gyereknapnak örülhetnek a látogatók.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása