Mi lesz itt?

2009.07.18. 19:47

A 2,1 milliárd forintos költségvetéssel bíró Bicskén iparűzési adóbevételből származott kb. 600 millió forint az utóbbi években. A Bajnai-csomag döntése alapján rossz esetben 120 millió nem érkezik meg Bicskére, a másik 120 millió mínusz a rosszabbul profitáló vállalkozások csökkenő árbevétele miatt képződik. Ez utóbbi azért keletkezik, mert mindannyiunknak kevesebb pénze lesz, ami megtakarításunk van, annak csökkenhet a vásárlóértéke.

Az iparűzési adót a szocialista kormány döntése következtében már nem az önkormányzat, hanem az APEH szedi be. Az önkormányzatok információ-hiánnyal küzdenek majd, s a költségvetés nehezen tervezhetővé válik. A likviditási kérdések is felmerülnek - csúszhat az az idő, amíg az APEH az önkormányzatoknak átutalja az adót. Az APEH motiváltsága más, mint az önkormányzatoké, ezért előfordulhat, hogy alacsonyabb lesz az iparűzési adóbevétel, mintha a város szedné be fogalmaz a Fehérvári Hírek. (Mintha a saját követeléseim beszedését a főnököm átvenné tőlem és abba nem szólhatok bele, hogy mikor és mennyit óhajt utalni belőle nekem.)

Július elsején lépett életbe az új adótörvény, mely szerint az általános forgalmi adó mértéke az eddigi 20 százalék helyett, 25 százalék lett, egy-két terméknél csökkent 18 százalékra. Ez a város dolgát ugyanúgy nehezíti, mint polgárai életét. Nőtt a jövedéki adó, üzemanyagok, dohánytermékek, szeszes italok árának jelentős emelkedését hozta magával és az energia áremelkedést, miközben egy apró kis "tévesztés" folytán a parlamenti képviselők kétszer-háromszor annyi fizetést kapnak, de ezt is korrigálják majd a törvényhozók, ühüm.

A új adókulcsok miatt mindenért többet kell fizetnünk. A korábbi 20 százalékos általános forgalmi adót 25 százalékra növelte a szocialista kormány, mely az élelmiszerek közül mindössze a pékáruk és a tejtermékek adóját csökkentette 18 százalékra. Kedvezményes áfa körbe tartozik: könyv, napilap, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, orvosi műszer - adta hírűl az esztergomi Hídlap, miszerint az áfakulcsok változása elemzők szerint átlagosan csupán egy százalékkal emeli az élelmiszerek fogyasztói árát, egyéb gazdasági hatások miatt ugyanakkor egyes termékek ennél jóval nagyobb mértékben drágulnak majd. Többe fog kerülni a baromfihús, mivel annak relatív olcsósága növeli a keresletet e termék iránt, és a mostani áfacsökkenés ellenére ősszel várhatóan emelkedik a kenyér és a pékáru ára is, mivel a gyengébb búzatermés miatt valószínűleg a liszt is drágulni fog. A tej ára az elkövetkező hetekben lefelé megy, egy liter tejért az eddigi 220-230 forint helyett átlagosan kevesebb, mint 200 forintot kell majd fizetni, melynek oka a két százalékpontos áfacsökkentés mellett az ágazatban tapasztalható visszaesés.

A MOL a gázolaj nagykereskedelmi árát 15, a benzinét 13 forinttal emelte, ezzel az üzemanyagtöltő állomásokon ismét 300 forint feletti árakkal találkozhatunk. A dohánytermékek és a szeszesitalok mintegy tíz százalékkal drágultak, így egy doboz cigaretta ára átlagosan 40 forinttal nőtt. Az alkoholtartalmú italok árának drasztikus emelkedése miatt a vendéglátók érdekképviseleti szervei szerint a sörözők és egyéb üzletek tömeges csődjeire lehet számítani.

-t-

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása