Óbarok megyét vált?

2009.08.10. 10:45

A Gerecse lábánál fekvő település Fejér megye határá-ban éli csendes, nyugodt hétköznapjait. A Nagyegyházával egy közigazgatási területet alkotó község múltja is igen mozgalmas, nem csak lehetséges jövője, amelyet egy nyári közmeghallgatáson vázolt fel a polgármester. De előbb a nem is oly régi múlt: Óbarok a 70-es évekig Felcsúthoz, később Bicskéhez tartozott, majd 1999-ben a lakosok népszavazáson úgy döntöttek, önálló életet kezdenek. Most újabb népszavazás és újabb jelentős változás következhet a település történetében, ha...

Ha a képviselő-testület úgy látja, hogy a lakosok többsége örülne egy megyeváltásnak, s ezt az akaratukat népszavazáson is érvényesítenék.

- Számos ügyet csak Székesfehérváron intézhetünk el, annak ellenére, hogy Tatabánya, Komárom-Esztergom megye székhelye jóval közelebb esik hozzánk - magyarázta Borbíró Mihály polgármester, miért vetődhetett fel Fejér megye elhagyásának kérdése. A polgármester szerint egyszerűbb, gyorsabb és így olcsóbb is lenne egy sor ügyintézés. - Azt már sikerült elérnünk, hogy ne a székesfehérvári, hanem a tatabányai kórházba mehessünk. Másrészt pedig a bicskei kistérségi társulásból is jó volna kikerülni, tapasztalatom szerint ugyanis egyáltalán nem működnek ebben a szervezeti egységben a dolgok - tette hozzá a polgármester.

Ennek ellenére természetesen a községen múlik, mi lesz. A helyszínen jártunkkor kiderült: egyáltalán nem egyöntetű a vélemény a kérdésben.

Pajor Andrásné, óbarki lakos például semmiképp nem szeretne Komárom-Esztergom megyéhez tartozni:

- Szerintem az egész falu így van vele. Gyűlés is volt, melyen sokan felszólaltak, s elmondták, hogy nem szeretnének változást. Megszoktuk Fejér megyét, szívesen járunk Székesfehérvárra, annak ellenére, hogy Tatabánya közelebb van. A történelmi múlt is arra kötelez, hogy Fejér megyéhez tartozzunk - így Pajorné. Más viszont gyakorlati megfontolások alapján mondott véleményt:

- Én szeretném, ha átmennénk a másik megyébe - vélekedik Kiss Ferencné boltos. - Az orvosi ellátást jobb volna Tatabányán intézni, mert noha most is mehetünk oda, sokszor átküldenek Székesfehérvárra. S az bizony sokkal messzebb van nekünk.

A képviselő-testület a hetekben megy ki a családokhoz, s tájékozódik az álláspontokról - mondta a polgármester, s hozzátette:

- Ezután döntjük el, legyen-e a népszavazás vagy sem. Ha nem tudjuk biztosítani, hogy a lakosok 60 százaléka eljön voksolni, akkor nem foglalkozunk az üggyel, a népszavazás megszervezése ugyanis meglehetősen drága mulatság.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása