"A virágokat és a madarakat is,
s ahogy zizeg a nád, ahogy csobban a víz;
de legjobban talán mégiscsak ezt szerettem:
a csöndet körülöttem és a kék eget felettem."
Rónay György: Leltár


Mészáros Árpád (1912. március 10. Martonvásár - 2009. augusztus 11. Budapest) életének 98. évében elhunyt. Hamvait augusztus 26-án 15 órakor - római katolikus szertartás szerint - a bicskei temetőben helyezik örök nyugalomra. A gyászmisét a szertartást követően a római katolikus templomban tartják.

Mészáros Árpád 1931 és 1974 között dolgozott, előbb tanítóként, majd tanárként - a legtöbbet Bicskén. A Zala megyei Pákai Római Katolikus Elemi Népiskola tanítója volt, majd három év orosz hadifogság elszenvedése után Bicskén matematika-fizika szakos tanár lett. A Kővágó Antal Kertbarát Kör tiszteletbeli elnöke, a helytörténet és a természet kiváló ismerője, Bicske város díszpolgára.

Árpi bácsi a Bicskei Újság 2002-es február-márciusi számában arról beszélt, hogy Prockl Gyula és Szulyovszky Margit miatt lett tanár. Mert Prockl Gyula Robinsonról mesélt és a barátságról, az örök értékekről, és Szulyovszky Margit simogató kezére is emlékszik a kemény, következesen szigorú, de emberséges tanárrá lett Mészáros Árpád. 1931-ben végezte el a Budai Magyar Királyi Állami Tanítóképzőt, a mai Kiss János altábornagy utcában. A háború után pedig az Apáczai Csere János Tanárképző Főiskolán Öveges professzor tanítványaként matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerzett.

1945. június 13-án jogellenesen - már a háború befejezése után(!) - ejtették az oroszok fogságba, és vitték el "hadifogolyként" Moszkvától délre, Don Lebédiánba. Két deciliter vizet és penészes kenyeret kaptak szállítás közben. Amikor kiszálltak a vagonokból, összeestek. "Kőbányába kerültem, ahol már nem Mészáros Árpád voltam, hanem 333-as szám. (...) Ezer ember levesébe egy marék káposzta került. Ha valaki egy szál káposztát talált a lében, felkiáltott: - Milyen sűrű a levesem!" - olvasható a visszaemlékezése Konkoly Edit főszerkesztő írásában.

A fogságból három év és három hónap után, 1948-ban jött haza, s hamarosan feleségül vette egykori tanítványát, Mohácsi Annát. Három gyermekük és összesen nyolc unokájuk született, akik most mindnyájan fájó szívvel búcsúznak Árpi bácsitól.

Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása