A rendezvényt egy magánszemély jelentette be - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a székesfehérvári rendőrkapitányság a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmányában, valamint a római egyezményben megfogalmazott rendelkezések alapján tiltotta meg a rendezvény megtartását.

Korábban a rendőrség már megtiltotta az új Magyar Gárda mozgalomnak a fővárosba, szintén augusztus 22-re bejelentett rendezvényét, a mozgalom tagjainak ünnepélyes eskütételét, ugyancsak a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, valamint az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmánya és a római egyezmény alapján. A bejelentő felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tiltó határozattal szemben a Fővárosi Bíróságra, ezt azonban a bíróság elutasította és helybenhagyta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tiltó határozatát.

A rendőrségi közlés szerint a BRFK a tiltó határozat és a bíróság jogerős végzése ellenében gyülekező, "az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak megjelenése esetén a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni". A rendőrség közölte azt is, hogy eljárást indítottak egyesülési joggal visszaélés és törvény, vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás elkövetésének gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az indoklás szerint egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel. A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom.

A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása