Tiltakozás fehérben

2009.09.25. 18:47

Tegnap reggel nyolc órakor zsúfolásig megtelt fehér köpenyesekkel - nővérekkel, orvosokkal, asszisztensekkel - a Szent György kórház Hunyadi utcai rendelőintézetének aulája. A korai időpontra a kórház vezetése hívta össze a gyűlést, ahol Szabó László főigazgató elmondta, hogy rendkívüli helyzet állt elő.

Valamennyi dolgozó zöld szalagot is viselt - meg kell jegyeznünk, a zászlók és a szalagok a dolgozók által összeadott pénzből készültek, s nem terhelte a kórházi költségvetést a varratás sem, mert önkéntesek készítették el a kórház és nyolc intézménye számára a zászlókat.

Szabó László, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója tájékoztatta munkatársait, elmondta, rendkívüli helyzet állt elő, s nem tehetnek mást, mint felhívják a figyelmet a betegek ellátását ellehetetlenítő kormányzati intézkedések következményeire. Nevezetesen arra, hogy csak a Szent György kórház intézményeiben havonta betegek tízezreinek ellátási költségét nem fizeti ki az egészségbiztosító, emiatt egyre több beteg ellátását kénytelenek elhalasztani. Tiltakoznak amiatt, hogy a betegek jogos elégedetlenségét, a szakmai kompromisszumok morális terheit az egészségügyben dolgozókra hárítja cinikusan a kormányzat, sőt a bajok okaként is az intézményeket jelölik meg.

- Szeretnénk ismerni a valódi okokat, amelyek hátráltatják az egészségügy finanszírozásának rendezését. Elég a hazugságokból, a közvélemény tudatos félrevezetéséből, munkánk, hivatásunk, hozzáállásunk lejáratásából - mondta a főigazgató, akit megtapsoltak munkatársai. Szabó László hozzátette még, hogy a zöld zászló és szalag jelkép, a szakmai elkötelezettség és a felelős gondolkodás jelképe. Hangsúlyozta, hogy a lényegében eredménytelen tárgyalások következménye belátható időn belül az lesz, hogy még több beteg marad ellátatlan, a kórházak tovább adósodnak el, csődbe mehetnek, bizonytalanná válik az egészségügyi dolgozók sorsa. Nem a bérért, a munkakörülmények romlása ellen emelnek szót, hanem mert reagens híján nem tudjuk megmondani a beteg baját, gyógyszer nélkül nem tudunk gyógyítani, kikapcsolt villany mellett nem tudunk operálni... A főigazgató azt kérte, mindenki még nagyobb gonddal végezze munkáját.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása