Az érdekképviseleti vezető, a Fidesz országgyűlési képviselője az újságíróknak átadta Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnökének levelét, amelyben a volt miniszterelnök azt kérte: a Magosz járjon közben annak érdekében, hogy "a gazdák ne adják fel a reményt, és ne okozzanak helyrehozhatatlan károkat maguknak" gyümölcsfáik kivágásával.

A Jakab Istvánnak címzett levélben az 1998-2002. közötti kormányfő arra is kitért: "a polgári kormány (...) az ország megújításában elengedhetetlenül fontos partnerként fog tekinteni a gazdákra, és velük összefogva újra Magyarország egyik fő erőforrásává fogja tenni a mezőgazdaságot".

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója elmondta: különösen az ipari alma felvásárlási ára "tragikus", mindössze 7-11 forint között veszik át a termést a feldolgozók. Hozzátette: "a súlyos helyzetben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak végre tennie kellene valamit az ígérgetések helyet".

Jakab István szerint van ugyan egyeztetés, de az  "a hátsó szobákban történik", ahonnan kizárják a gazdák képviselőit -  hangsúlyozta. Azt állította: "a választási kampány részévé teszik az almaügyet", s a "jelenlegi kormányzó politikai erőkhöz köthető gazdasági társaságokat akarják anyagi előnyhöz juttatni a várható megoldással".

Budai Gyula ezt azzal támasztotta alá, hogy a nagy áruházakban tervezett, úgynevezett "vödrös alma akciót" az agrárkamarához köthető társaság közreműködésével akarják megvalósítani. A 2010 januárjában induló iskolai almaakciót pedig a termékértékesítő szövetkezeteken keresztül bonyolítják majd, ugyancsak kihagyva a termelőket - fogalmazott. Hangoztatta: az akció finanszírozására 600 millió forintos európai uniós forrás áll rendelkezésre, s ezt szerinte az almatermelőknek kellene megkapniuk, nem pedig "a hatalom közeli cégeknek".

Jakab István és Budai Gyula egybehangzóan bírálta az aszály- és jégkár-enyhítés tervezett állami támogatáselszámolási kritériumait is, mondván a 100 milliárdos kárnak még a 4,9 százalékát sem kapják meg a nagy bajban lévő termelők.

Végül arról is szóltak, hogy "amíg a jelenlegi kormány nem tesz semmit", a Magosz iskolai almaértékesítő saját akciójában szeptemberben már 600 mázsa almát adott el, az egyik hazai üzletlánc áruházaiban is értékesítik szervezésében a gyümölcsöt, valamint a szervezet szociális bolthálózatában hetente 50 mázsa szabolcsi almát adnak el.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása