A civilek azt követően fordultak az igazságszolgáltatáshoz, hogy a minisztérium ugyan közölte, hogy több helyszínt is vizsgál még a végleges döntés meghozatala előtt, azonban nem kívánta felfedni, hogy melyek ezek. A Greenpeace aktivistái tegnapi közleményükben arra is emlékeztetnek, hogy mindössze egylejes erkölcsi kártérítést követeltek a szaktárcától, mivel az „megtagadta a közérdekű információkhoz való hozzáférést”, illetve további száz lejt minden egyes nap késlekedésért.

Április elején még azt közölte Valica Gorea, a Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság (CNCAN) vezetője, hogy négy erdélyi város közül választják ki Románia második atomerőművének helyszínét. Mint mondta, a kiválasztási folyamat kezdetén száz lehetséges helyszínt felsoroló listán most már csak négy város, Brassó, Nagyszeben, Arad és Kolozsvár neve szerepel.

„A 3 ezer megawatt összkapacitású atomerőművet a tervek szerint 2020-ban adják át, és két vagy három reaktora lesz” – részletezte Gorea, akiről azonban már akkor lehetett tudni, hogy néhány napon belül más elnököt választanak helyére. Zsombori Vilmos, az atomenergia-hivatal Maros, Hargita és Kovászna megyéért felelős vezetője akkor leszögezte, még korántsem lehet biztos helyszínekről beszélni.

A Zöld Erdély Egyesület elnöke, Kovács Zoltán Csongor azonban már akkor leszögezte, hogy az általa vezetett civil szervezet aktivistái mindenképp tiltakozni fognak az ellen, hogy Erdélyben létesüljön az új atomerőmű.

„Jelenleg a környezetvédők megítélésében kétféle álláspont létezik. Az egyik szerint az atomenergia használata az egyik legkörnyezetkímélőbb megoldásnak minősül. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lakosságra nézve számos kockázattal jár, egy esetleges baleset ugyanis nagyon komoly következményekkel járhat, a zöldek ezért is nem támogatják a hasonló létesítmények megépítését” – részletezte Kovács.

Forrás: Kitekintő 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása