Póló-díjas hozzászólások

2009.10.28. 11:55


Az elsőt Suszter András nyerte, a nyári Gimifesztivál Budapesten élő kreatív segítője, ezekért a gondolatokért.

Tisztelt Bicskeiek!

Olvasva a hozzászólásokat úgy látom az igazgató személye lett a kulcskérdés. Nem kívánok beleszólni abba, hogy a jelenlegi igazgató alkalmas-e vagy sem, hiszen nem vagyok Bicskei, semmilyen kötödésem sincs a városhoz, de a rendezvényen jelen voltam, az egyik szinpadon én voltam a műsorvezető, és a rendezvény előtt igyekeztem ötleteimmel, tanácsaimmal segíteni a tanári kart.
Véleményem szerint sajnos elmegyünk a lényeg mellett, ha bezárják az iskolát vagy technikailag ellehetetlenítik, akkor tök mindegy, hogy ki lesz aki a kapura felteszi a lakatot. Én már a rendezvény előtt is azt javasoltam, hogy a szülöi munkaközösségnek, a szülök vezetésével liltakozó akciót kell tartani, petíciót kell benyújtani az oktatási minisztérium, az üzemeltető megyei önkormányzat, a helyi polgármester és az egymásra mutogató pártok szervezetei felé, mert az ikola léte nem politikai erők kérdése, hanem a gyermekeitek létszükséglete. Ha úgy gondoljátok nem alkalmas az igazgató, akkor tilatkozzatok és nyújtsatok be panaszt vállalva a neveteket a megfelelő helyeken, de közben ne feledkezzetek meg az iskala létéről, mert amig az igazgató személye körül dúl a vita, addig elterelődik a figyelem az iskola felett gyülekező veszélyekről, azaz azt teszitek, amit a politika, a politikusok szeretnétek, egymással marakodtók, ők meg tovább tömik a zsebeiket, az iskala meg kit érdekel. (persze mindkét nagy párt helyi képviselői kijelentették, hogy nem akarják bezárni az iskolát, de vajon ki hisz még nekik, és ténylegesen mit tettek a helyzet megszüntetésére, a pénzről nem beszélni kell, hanem előteremteni)

Sajnos a gimifesztivál előtt is nagyobb volt az ijedtség, a pozició féltés, ás pártkatonai magatartás a szülök soraiban is, mint a gyerekeik iránt érzett felelősség. (tisztelet a kivételnek) Én ott voltam a rendkívüli szülöi értekezkezleten, amit az iskola megmentéséről szólt (nem csak a pénz gyűjtésről), és bizony maroknyi volt a szülöi jelenlét, és már-már bohozatba illő volt, hogy ki hajlandó adni a nevét és a munkáját egy olyan egyesületbe, amit azért szerettünk volna létrehozni, hogy ha kell pénzt gyűjtsünk, ha kell társadalmi munkát vállaljunk az iskola megmentéséért, és ha kell odaálljunk az illetékesek elé, kordont alkossunk, tiltakozzunk, peticiót írjunk és sajtó nyilvánosságot szerezzünk, mert bizony a politikusaink egy valamitől nagyon félnek pártszínektől függetlenül, a nyilvánosságtól. (A sajtó megmozgatásához is felajánlottam a segítségemet, mivel a legnagyobb médiáknál dolgoztam az elmúlt 10 évben.)

Az én szeretett gimnáziumomat is be akartaák zárni pár évvel ezelőtt (teljesen véletlenül ott is, akkor is a politikusok mozgolódtak sunyin a háttérben), de a budapesti Madách Imre gimnáziumért akkor is és azóta is egységesen kiállták a volt és jelenlegi diákok, a szülök és a tanárok is. Mi is igyekeztünk megoldásokat találni pénzügyi problámákra is, de nem kívántuk átvenni az üzemeltető önkormányzat felelősségét, ezért készítettünk petíciót, és annak idején TV, rádió, újság foglalkozott az üggyel, és higgyétek el nem azért, mert budapesti iskoláról volt szó, hanem mert szervezettek voltunk, és nem engedtük, hogy párt politikai ügyet csináljanak az intézmányünkből.

Kedves bicskeiek, szülök, és minden jó érzésú, az iskola jövőéjért aggódó ember !
Ti se engedjétek, hogy az iskolátokból a politikusok és kiszolgálóik politikai kabarét csináljanak, ne legyetek balga, sőt bocsánat ostoba szemlélői annak a színháznak, amiben a pártok egymásra mutogatva dobálják a felelősség labdáját. Szervezzétek meg önmagatokat, és legyetek egyre hangosabbak, képviseljétek a gyermekeitek és a városotok, volt diákként pedig az emlékeitek, a múltatok érdekét, és közben ha úgy gondoljátok igazgatót kell váltani, akkor tegyétek ezt is a programotok részéve, de ne essetek abba a csapdába, hogy ezt tekintitek lényegi kérdésnek, miközben bármikor megjelenhet ismét a gáz, víz vagy áram szolgáltató, hogy beszüntesse a szolgáltatást.
És ne legyünk naivak, ne essünk a 8 milliós bevétel extázisába, hiszen az nem használhatóü a közüzemi számlák kifizetésére, így 8 millióval a zsebünkben is utcára kerülhetünk.

Végül arra kérem azokat a szülöket, akik nem jöttel el arra a bizonyos szülöi értekezletre, majd nem vették részt tevékenyen a gimifesztiválon, hogy gondolkodjanak el a miért-en, és próbálják már mindkét oldalon a pártkötelezettségeket, és kötődéseket kikapcsolni a fejben, mert a gyerekeink élete, az iskoláztatásuk talán még is csak fontosabb....
Nem nekem dícséret, hogy ott voltam a fsztiválon és előtte is, segítettem, kétkezi munklával résztvettem benne, pedig semmi közöm nincs Bicskéhez, hanem azok számára szégyen, akiknek van kötödése és mégis bojkottálta a rendezvényt,. Ha pedig volt olyan a bojkottálok között (és sajnos volt) aki még a gyereke is az iskola növendéke, az a gyernekét, a gyermeke jövőjét is bojkottálta. Arra hivatkozni, hogy nem az ő kötelessége pénzt gyűjteni, nagyon hamisan cseng, mert nem volt kötelező pénzt gyűjteni, a jelenlétével is demonstrálhatta volna, hogy kiáll az iskola megmaradása mellett, és akkor sokkal-sokkal többen lehettünk volna a rendezvényen. Így azt kell mondjam a pénuzügyi ertedmény ellenére is, hogy az esemény kicsit bátortalanra sikeredett, nem túl nagy visszhanggal, pedig lehetett volna, és ez nem a munkájukkal is segítő tanárok, és a résztvevő tanárok hibája, még csak nem is kifejezetten az igazgató személyes felelőssége, hanem a városban élők, az iskolához kötödők hitének a megtorpanása.
Sok síkert kívánok azoknak, akik valóban aggüdnak az iskoláért, a gyermekeikért, de tanuljatok a Madách gimnázium és más intézmények példájából, kevés a jóakarat, ha nem elégséges a kommunikáció, és nem lehet másokra várni, abban a hitban, hogy ha majd állnak páran a sorban, akkor én is beállok, mert így nem lesz soha sor, csak rengeteg lödörgő, kiváncsiskodó, akik lopva figyelnek a sorképződés mibenlétére...
Üdvözlettel

egy budapesti 3 gyerekes családapa, aki sosem várt, ha cselekedni kellett.
Suszter András

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása