A Helyi Téma tudósítása szerint, a Saubemacher ügyvezetője, Kapusi Krisztián a közmeghallgatáson elmondta, hogy ma már nem elég lerakni a hulladékot a telepen, kezelniük is kell. A fejlesztésre törvényi előírás is kötelezi a céget, eszerint a lerakóban keletkező gázokat ártalmatlanítani és hasznosítani kell. A beruházásról a kivitelező Ener-G Zrt. képviselője, Máramarosi István elmondta, hogy a hulladékok biológiai lebomlása során metán keletkezik, amely sokkal veszélyesebb, mint a szén-monoxid. Ez a depóniagáz éghető, megújuló energiaforrás, és gázmotoros kiserőmű telepítésével hasznosítható. A legmodernebb technológia alkalmazása során 1200 fokon égetik el a gázt, így a szén-monoxid is elég, vagyis a kibocsátott végtermék a lehető legkevésbé környezetszennyező. A kivitelezéshez minden szakhatósági engedéllyel rendelkeznek, már csak a képviselő-testületi igenjére várnak.

Síkabonyi Miklós, a Vál-Völgye Környezetvédelmi és Tájvédelmi Egyesület elnöke elmondta, megismerhették a terveket, láttak működő erőművet, és azt támogathatónak tartják. Hozzátette, Felcsút nagyjából egy kilométerre van a tervezett beruházástól, de a zaj odáig biztosan nem jut majd el. Kiemelte, hogy a lerakó bővítését továbbra is ellenzik, de az erőműépítésével egyetértenek.

Tiborcz Péter képviselő arról érdeklődött, hogy mi lesz a hulladék hővel, amely az erőműben keletkezik? A szakemberek elmondták, legalább annyi hő keletkezik, mint amennyi elektromos áram. A hő elszállítása azonban tetemes költséget emésztene fel, emiatt mérlegelendő az elképzelés megvalósítása. Azonban nem zárkóznak el az elől, hogyha lesz olyan cég, amelyik hasznosítaná a termelődő hőt, lehetőséget kapjon erre.

Forrás: bktvweb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása