Összesen 17 embert vittek kórházba enyhe szén-monoxid-mérgezés tüneteivel a budapesti Allee bevásárlóközpontból vasárnap délután, mindegyikük az épületben dolgozott - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Feltehetően az autók mélygarázsból felszivárgó kipufogógáza okozta a mérgezést.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője elmondta: a szén- monoxid valószínűleg a nagy kocsiforgalom miatt halmozódott fel a napokban nyitott, XI. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában, és onnan szivárgott át az Interspar vásárlótérbe. Többen fejfájásra és hányingerre panaszkodtak. A tűzoltók az épület több pontján végeztek méréseket. A mélygarázst és a föld alatti bevásárlóteret kiürítették, az elszívó-berendezéseket pedig magasabb fokozatra kapcsolták. A legutolsó mérések már csak olyan szénmonoxid-szintet mértek, amely egészségügyi károsodást nem okozhat.

Molnár Péter közölte, a történteket feltehetően az okozta, hogy nem működött megfelelően a szellőzőrendszer. Hozzátette: azt egy vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért nem működött jól ez a rendszer.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta: mindenkit kórházba vittek, aki rosszullétre, fejfájásra, hányingerre panaszkodott. Egyikük sincs életveszélyes állapotban. Várhatóan hétfőn mindenkit hazaengednek az Erzsébet Kórházból. A kórházba kerültek mind a tizenheten az épületben dolgoztak, ez egyben azt is megmagyarázza, hogy miért lettek rosszul: mindannyian hosszú ideig tartózkodtak a szén-monoxid hatása alatt.

A színtelen, és - bármilyen töménységben - szagtalan szén-monoxid rövid idejű belégzése enyhébb mérgezést vált ki, amelynek tünete a zavartság, fejfájás, hányinger és szédülés. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.

Forrás: Híradó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása