A szórólap több manipulatív elemet is tartalmaz: a fotót közelebbről szemügyre véve jól látszik, hogy Băsescu valójában nem Orbán Viktor kezét fogja, továbbá a Fidesz-elnök kijelentésének csupán a második felét idézik. Orbán Tusványoson azt mondta, első fordulóban Kelemen Hunorra szavazna. A szórólapon továbbá kiemelten szerepel az “autonómia” kifejezés, azonban az nem, hogy Székelyföld autonómiát kaphatna.

Az autonómia élharcosa

Kovács Péter kampányfőnök a Transindexnek úgy nyilatkozott, a szóróanyagban több csúsztatás is van: az egyik az, hogy Băsescut az autonómia élharcosaként tünteti fel, noha az elnök több ízben is kijelentette, hogy Székelyföldnek nem lesz területi autonómiája. Kovács emlékeztetett, a helyi autonómia mellett kiálló Traian Băsescu pártja központosítva egyik napról a másikra sok száz magyar köztisztviselőt távolított el állásából.

Az RMDSZ álláspontja szerint a román pártoknak a magyar nyelvű kampányanyagai csak üres szólamok, hiszen a programjaikban nem nyújtanak valós, reális megoldást a kisebbségi kérdésre – így Kovács.

A kampányfőnök szerint egyelőre nem tudni, hány darab készült a szórólapból, mint ahogy arról sincsenek információik, hogy hányan fogják majd szórni ezeket Székelyföldön. A román pártok helyi szervezetei alacsony humán erőforrással működnek, de ha a központi kampánystáb úgy dönt, bármikor lemehet Székelyföldre egy kampánycsapat – így az RMDSZ kampányfőnöke, hozzátéve, egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy román önkéntesek érkeztek volna a székely megyékbe.

Egyértelmű álláspont

Németh Zsolt fideszes képviselő, a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarokkal foglalkozó bizottságának elnöke a Szabadságnak így nyilatkozott a Traian Băsescu legújabb, a Fidesz-elnököt ábrázoló szórólapjairól: Orbán Viktor Tusnádfürdőn világosan kifejtette, hogy a Fidesz az első fordulóban Kelemen Hunort, az RMDSZ jelöltjét támogatja, ilyen szempontból a Fidesz álláspontja egyértelmű.

Németh elmondta, nem is meri feltételezni, hogy kampányában Băsescu ilyen formában merné kihasználni Orbán erdélyi népszerűségét, egy demokratikus politikai kultúrában ez elképzelhetetlen idézi Németh szavait az MTI.

Forrás: Kitekintő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása