Kevesebb közszolgálati műsort készíthet jövőre a Magyar Televízió, a regionális stúdiókat pedig akár be is zárhatják a parlament hétfői döntése után: több mint 9 milliárd forintot vesznek el az intézménytől - olvasható az MTV keddi közleményében. A köztévé menedzsmentje szerint a döntés a csőd felé vezeti a négy éve nyereséges intézményt.

A hétfői parlamenti döntés után kedden ült össze a Magyar Televízió menedzsmentje. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök azt mondta, hogy a pénzelvonást megszavazó 190 képviselő "erkölcsileg megsemmisült". Szerinte a cél az, hogy csődbe vigyék a 2005 óta nyereséges intézményt, illetve a választások évében átvegyék a hatalmat a televízióban. A döntés miatt lényegesen kevesebb közszolgálati műsor készülhet, a regionális stúdiók pedig veszélybe kerültek, akár be is zárhatják azokat - tette hozzá.

Egyetlen tollvonás...

Az ülésen megszólalt Nagy Attila, a televízió gazdasági igazgatója is, aki azt mondta, hogy a 9,4 milliárd forintos elvonással az MSZP frakciója és további 9 képviselő a működési költségek felét vette el, egyetlen tollvonással. Ez pedig gazdaságilag kezelhetetlen válsághelyzetet idézett elő - fogalmazott.

Nagy Attila hozzátette, hogy idén, az első 9 hónapban a televízió üzemi eredménye 700 millió forinttal, mérleg szerinti eredménye pedig csaknem 1 milliárd forinttal kedvezőbb a tervezettnél. A tavalyihoz képest félmilliárd forintot takarított meg az intézmény személyi jellegű ráfordításokon, valamint 2,3 milliárd forinttal kevesebbet költött műsorokra és egyéb szolgáltatásokra. Ezeket a számokat független könyvvizsgáló auditálta, tehát a jelentés cáfolja Jánosi Györgynek azt az állítását, hogy az MTV pazarol - mondta.

Nagy Attila most arra kéri a pénzügyminisztert, hogy mutassa be a döntést megalapozó hatástanulmányt, amelyről beszélt. A gazdasági igazgató egy közgazdaságilag megalapozott elemzést vár, amelyből kiderül, hogyan maradhat talpon közszolgálati tévé a központi források megfelezése után - áll a közleményben.

Forrás: Hírszerző

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása