Dagadó bundabotrány

2009.11.25. 14:54

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke nem jelent meg, viszont mind a tizenhárom érintett ország főtitkára, elnöke vagy más funkcionáriusa elment a nyoni rendkívüli ülésre. A magyar szövetséget Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató és Horváth Péter elnöki titkár képviseli.

A szerdai ülésen a vizsgálati eredményekről tájékoztatják a feleket, és azt vitatják meg, hogy a jövőben milyen közös teendőik lesznek. A botrányban Németország mellett Belgium, Svájc, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Törökország és 13 mérkőzéssel Magyarország érintett. Az ügynek német források szerint több mint 200 gyanúsítottja van, közülük 15-öt Németországban már őrizetbe vettek.

A bochumi ügyészség korábbi közlése szerint a szóban forgó kilenc országban több mint 200 első-, másod-, illetve alacsonyabb osztályú mérkőzésen történt állítólagos megvesztegetés vagy legalábbis megvesztegetési kísérlet, és ugyanez vonatkozik néhány nemzetközi kupatalálkozóra is. A német újságok hétfőn több hazai klub mellett néhány külföldi egyesületet is megneveztek, köztük Magyarországon az Újpestet is. Mindezt a bochumi államügyészség hivatalosan nem erősítette meg.

Az ügyészségnek egyelőre nem is áll szándékában, hogy az állítólagosan érintett klubok, illetve a megvesztegetett személyek, továbbá a megvesztegetők nevét nyilvánosságra hozza. A bochumi hatóság szóvivője hétfőn azt közölte, hogy az ügyészség ezzel kapcsolatban elutasít minden fajta nyomásgyakorlást. Ezzel összefüggésben a szóvivő csupán a szokásos nyomozati okokra hivatkozott. Megfigyelők ugyanakkor arra számítanak: az UEFA által szerdára Svájcba összehívott találkozón az érintett országok szövetségei az eddigi vizsgálati eredményekről már részletes tájékoztatást kapnak.

Franciaország legismertebb napilapja úgy tudja, hogy az Európa Liga selejtező harmadik fordulójában a Fenerbahce-Honvéd találkozó is gyanús, a Fenerbahce azonban cáfolta ezeket a vádakat.

A bundaügy veszélyt jelenthet az európai labdarúgásra

Nem kell sokat visszaugrani az időben ahhoz, hogy a mostanihoz hasonló bundagyanús ügyeket találjunk. A hírügynökségek három hete számoltak be arról, hogy Kínában száz edzőt és játékost hallgattak ki fogadási csalás gyanúja miatt. Csaknem félmillió dollárt kerestek a résztvevők meccsenként. Az Interpol tavaly 1300 embert tartóztatott le szintén Ázsiában európai meccseket is érintő fogadási bunda miatt. Nemcsak ilyen botrányoktól hangos rendszeresen a futballsajtó. A belgrádi FK Bezanija három egymás utáni elnöke halt erőszakos halált hét éven belül. A Crvena Zvezda futballcsapat elnökségi tagja az Interpol körözési listáján szerepel. A Milan-tulajdomos Silvio Berlusconit is vádolták maffiakapcsolatokkal.

Dénes Ferenc sportközgazdász azt mondja, a korrupció nem a futball jellemzője, hanem abból adódik, hogy rengeteg pénz fordul meg ebben a sportágban, illetve iparágban. Ezért a csalásnak is inkább terepe a labdarúgás. A sportközgazdász szerint a mostani bundaügy veszélyt jelent az európai labdarúgásra, elkezdődött az úgynevezett márkarombolás, a futball egészét kapcsolják össze a csalással.

Nem adnak okot az optimizmusra a különböző nemzetközi tanulmányok sem. Az FATF nevű szervezet nyári jelentése szerint a pénzmosásnak, korrupciónak, doppingüzletnek melegágya a sportág. Konkrét ügyeket is említ a jelentés, de ország- illetve klubnevek megnevezése nélkül. A szervezett bűnözés után nyomozó szintén nemzetközi OCCRP külön weboldalt hozott létra a délkelet-európai fociügyeknek. Magyarországon is voltak labdarúgáshoz ilyen-olyan módon kapcsolható nyomozások: elég a Stadler ügyre, vagy a volt diósgyőri elnök 15 milliárdos hitelcsalására gondolni. A pénz a nyomozók feltételezései szerint megjárta az NB1-et is.

Forrás: mr1-kossuth.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása