Pokolgép maradványait találták Oroszországban azon a helyen, ahol kisiklott a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő expresszvonat - közölte szombaton az orosz ügyészség. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Alekszandr Bortnyikov tájékoztatást adott szombaton Moszkvában Dmitrij Medvegyev elnöknek a történtekről, és elmondta, hogy a pokolgép hatóereje 7 kilogramm TNT (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) robbanóanyagnak felelt meg.

A Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget egyes orosz honlapok szerint a Nyevszkij Expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merényletért. A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 91-ben alakult, s azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok.
A jelen ismeretek szerint Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik szervezete - ez utóbbit szombaton orosz jogvédők megerősítették. Az orosz szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják. Tagjai már számos esetben öltek meg muzulmánokat, cigányokat és antifasisztákat, de csak néhány esetben kerültek bíróság elé.

A tragédiának az utolsó hivatalos közlés szerint 26 halálos áldozata van. Feltehető azonban, hogy a roncsok közötti további áldozatokra bukkannak.

Korábbi írásunk:
A szerelvényen csaknem 660 ember utazott. Egy egyméteres bombatölcsért fedeztek fel a vasúti sín közelében, utasok pedig fültanúi voltak egy nagy csattanásnak a baleset előtt.


Több képért kattints a fotóra

A hírügynökség meg nem nevezett forrása szerint ez merényletre utalhat.
A baleset helyszínére érkezett a rendkívüli helyzetek minisztériumának két repülőgépe egy tábori kórház felszereléseivel, valamint több mentő, rendőr és orvos. A helyszínre menesztettek egy mentesítő vonatszerelvényt. E vonattal hajnali négy órakor minden utas elindult Szentpétervárra, a sérülteket pedig mind kórházba szállították.
A mentés még tart, és félő, hogy négy-hat utas még a roncsok között van - jelentette az ITAR-TASZSZ.

 

A szerencsétlenség a Tveri és Novgorodi terület határán, Moszkvától mintegy 400 kilométerre, Szentpétervártól mintegy 250 kilométerre történt.
Szergej Sojgu szombat reggelre rendkívüli tanácskozásra hívta a belügy- és az egészségügyi minisztert.
A washingtoni Fehér Ház részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.
A Szentpétervár és Moszkva között közlekedő járat ellen 2007-ben már követtek el pokolgépes merényletet, akkor 27-en sérültek meg.


Halálos kimenetelű vonatrobbantások 2000 óta

 

2000. július 15. - Szélsőséges muzulmán vahabiták levegőbe röpítették az orosz belügyminisztérium páncélvonatát Csecsenföldön. A lázadók Gudermesz és Argun közötti vasútvonalon négy távirányításos pokolgépet helyeztek el a sínpálya alatt. Egy orosz katona életét vesztette, hatan megsebesültek.

2000. július 16. - Nagy erejű pokolgép robbant egy zsúfolt személyvonaton a dél-pakisztáni Haidarábádban. A merényletben kilenc ember életét vesztette, huszonöten megsebesültek.

2001. július 16. - Pokolgép robbant Izrael északi részén, Benjámina településen egy vasútállomáson. A merényletben három ember - köztük az öngyilkos palesztin merénylő - életét vesztette, négyen megsebesültek.

2002. október 30. - Robbanássorozat volt a dél-afrikai Johannesburg Soweto elővárosának vasútállomásán. A legkevesebb kilenc robbanásban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült.

2003. szeptember 3. - Robbantásos merényletet hajtottak végre Dél-Oroszországban, a Csecsenfölddel határos sztavropoli területen: a helyiérdekű villamosvasút vonalán egyidejűleg működésbe hozott két pokolgép öt embert megölt, harmincnégyet megsebesített.

2003. december 5. - Negyvennégy halálos áldozata volt annak a terrorista robbantásnak, amely egy helyi érdekű vonaton történt az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázusban. A robbantást öngyilkos merénylők hajtották végre.

2004. március 11. - Madridban 10 pokolgép robbant a város pályaudvarain: három pokolgép az Atocha főpályaudvaron (Madrid központjában), négy e pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő a Pozo pályaudvaron. A merényleteknek 191 halálos áldozata és mintegy 1500 sebesültje volt. Az áldozatok között a spanyolokon kívül 16 ország 48 állampolgára volt.

2005. július 29. - Az indiai Uttar Prades állambeli Dzsaunpurban vonatrobbanás történt. Tizenketten meghaltak, Legalább 52-en megsebesültek, közülük 20-nak az állapota súlyos.

2006. július 11. - A nyugat-indiai Mumbai (korábbi nevén: Bombay) elővárosaiban csúcsidőben követtek el robbantásokat öt vonaton és két vasútállomáson. A halálos áldozatok száma 186, a sérültek száma 661 volt

2007. február 19. - Hatvannégyen meghaltak, amikor robbanás következtében tűz ütött ki az India és Pakisztán között közlekedő Barátság Expressz vonaton.

2008. május 26. - Heten életüket vesztették, 67-en megsebesültek a Srí Lanka-i főváros külterületén miután csúcsidőben robbanás történt egy vonaton.

2008. december 2. - Legkevesebb két ember életét oltotta ki, harminc másikat megsebesített egy személyvonaton elkövetett pokolgépes merénylet India északkeleti részén található Diphú vasútállomásán. A szerelvény éppen a detonáció előtt érkezett meg az állomásra.

blikk.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása